Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 04-06-2025
Naukowcy z Uniwersytetu w Exeter wykazali, że niektóre bakterie jamy ustnej i języka są związane z lepszą pamięcią i koncentracją, podczas gdy inne mogą zwiększać ryzyko choroby Alzheimera.
Badacze uważają, że szkodliwe bakterie mogą bezpośrednio przenikać do krwiobiegu i tą drogą powodować uszkodzenia mózgu. Dodatkowo brak równowagi między korzystnymi a patogennymi bakteriami może zmniejszać przekształcanie azotanów (obecnych w diecie bogatej w warzywa) do tlenku azotu – związku chemicznego kluczowego dla komunikacji neuronalnej i procesów pamięciowych. Wykazano, że osoby, u których w jamie ustnej wykryto duże ilości bakterii z grup Neisseria i Haemophilus, miały lepszą pamięć, koncentrację i zdolność wykonywania złożonych zadań. Cechował je też wyższy poziom azotynów w jamie ustnej. Z kolei większa ilość bakterii z rodzaju Porphyromonas (związane są z chorobami przyzębia) była częstsza u osób z problemami pamięciowymi, a obecność bakterii z grupy Prevotella była skorelowana z niskim poziomem azotynów, co według badaczy może wskazywać na gorsze zdrowie mózgu. Bakterie te częściej występowały u osób posiadających gen APOE4, o którym wiemy, że zwiększa ryzyko choroby Alzheimera.