Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedziećHigiena
Pasty do zębów
  • 14-08-2007
 

Rodzaje past do zębów:

  • wybielająca,
  • antybakteryjna,
  • uodporniająca zęby na próchnicę,
  • zapobiegająca odkładaniu się płytki nazębnej,
  • działająca przeciwzapalnie,
  • wzmacniająca dziąsła,
  • zwiększająca odporność na choroby jamy ustnej,
  • regeneracyjna, wspomagająca odbudowę tkanek,
  • odżywiająca błonę śluzową,
  • łagodząco-gojąca,
  • odświeżająca.

Są też pasty, których działanie jest wielokierunkowe, np. przeciwpróchnicze, przeciwdziałające płytce nazębnej i chroniące dziąsła.


Jeśli pacjent decyduje się na używanie pasty o specjalistycznym działaniu, to powinien najpierw skonsultować to ze stomatologiem. Lekarz zadecyduje, czy dana pasta jest bezpieczna dla pacjenta i poradzi jak jej używać (niektóre pasty są tak silne, że nie można ich stosować codziennie w normalnej ilości).


Skład pasty do zębów:

  • środki ścierne (abrazyjne) – są głównym składnikiem pasty (nawet 60%), decydują o jej właściwościach czyszczących, usuwają osad i ułatwiają likwidację płytki nazębnej,
  • środki przeciwbakteryjne i przeciwpróchnicze,
  • środki pieniące – ułatwiają usuwanie miękkich osadów i resztek pokarmowych,
  • środki zagęszczające (żelujące) – utrzymują półpłynną konsystencję pasty,
  • środki konserwujące – zapobiegają wysychaniu pasty,
  • substancje słodzące – wpływają na smak pasty i zapobiegają jej wysychaniu,
  • substancje zapachowe i smakowe – uprzyjemniają proces szczotkowania i wpływają na uczucie świeżości w jamie ustnej,
  • środki barwiące.
1 | 2
 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS