Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentBezpieczne dla zębówArtykuły bezpieczne dla zębów
Kompendium bezpieczeństwa zębów
 

 



 

Kochamy słodki smak

Słodkie jest smaczne. Jednak słodycze i cukier lubimy nie tylko my. Uwielbiają je też zjadliwi wrogowie naszych zębów: bakterie próchnicy. Każdy kęs słodkiego batonika i każdy łyk słodzonego napoju zamieniają wnętrze buzi w najcudowniejsze dla bakterii miejsce na świecie: zaciszne, ciepłe i ze sporymi zapasami cukru. Bakterie próchnicy wykorzystują cukier do rozmnażania się i rozwoju, a w zamian wydalają niebezpieczne toksyny i kwasy. Kwasy bakteryjne obniżają pH w jamie ustnej oraz osłabiają i niszczą szkliwo. To zaś prowadzi do rozwoju próchnicy i zniszczenia zębów.

 

Jak uniknąć próchnicy?

Próchnica się nie rozwinie, jeśli będziemy:

  • czyścić zęby przynajmniej rano i wieczorem, a najlepiej po każdym posiłku;

  • unikać pożywienia zawierającego cukier.

 

Jeżeli jednak nie umiemy zrezygnować ze słodkiego smaku, należy wybierać produkty niedosładzane, lub takie, które choć są słodkie, nie zawierają ani odrobiny cukru. Słodki smak pochodzi w tych produktach ze słodzików – są to substancje, których bakterie próchnicy nie potrafią wykorzystywać.

 

Korzyści ze słodzików

Substancje słodzące zastępujące cukier, które potocznie nazywane są słodzikami, dodaje się do produktów żywnościowych, by otrzymać słodki smak, a jednocześnie zachować zdrowie zębów. Dla bakterii próchnicy słodziki nie przedstawiają żadnej wartości. Mikroorganizmy nie potrafią rozkładać niskokalorycznych substancji słodzących – dzięki temu spożywanie produktów zawierających je nie sprzyja wytwarzaniu szkodliwych dla szkliwa kwasów.

 

1 | 2
 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

Jak się przyłączyć...

Partnerzy akcji

 

 

Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS