Warto wiedzieć, że ...
Cukier krzepi i szkodziNie bój się słodzików!
Słodko – kwaśna chemia
5 zasad dla zdrowia zębów
Cukier nie lubi kryzysu
Zdrowsze muesli
Zdrowe napoje
Słodka statystyka
Coś na mały ząbek
Słodkie przyzwyczajenie
Niesłodkie sny
Słodkie sklepiki szkolne
Cukier od przedszkola
Cukier na wycieczce
Kochamy słodki smak
Słodkie jest smaczne. Jednak słodycze i cukier lubimy nie tylko my. Uwielbiają je też zjadliwi wrogowie naszych zębów: bakterie próchnicy. Każdy kęs słodkiego batonika i każdy łyk słodzonego napoju zamieniają wnętrze buzi w najcudowniejsze dla bakterii miejsce na świecie: zaciszne, ciepłe i ze sporymi zapasami cukru. Bakterie próchnicy wykorzystują cukier do rozmnażania się i rozwoju, a w zamian wydalają niebezpieczne toksyny i kwasy. Kwasy bakteryjne obniżają pH w jamie ustnej oraz osłabiają i niszczą szkliwo. To zaś prowadzi do rozwoju próchnicy i zniszczenia zębów.
Jak uniknąć próchnicy?
Próchnica się nie rozwinie, jeśli będziemy:
-
czyścić zęby przynajmniej rano i wieczorem, a najlepiej po każdym posiłku;
-
unikać pożywienia zawierającego cukier.
Jeżeli jednak nie umiemy zrezygnować ze słodkiego smaku, należy wybierać produkty niedosładzane, lub takie, które choć są słodkie, nie zawierają ani odrobiny cukru. Słodki smak pochodzi w tych produktach ze słodzików – są to substancje, których bakterie próchnicy nie potrafią wykorzystywać.
Korzyści ze słodzików
Substancje słodzące zastępujące cukier, które potocznie nazywane są słodzikami, dodaje się do produktów żywnościowych, by otrzymać słodki smak, a jednocześnie zachować zdrowie zębów. Dla bakterii próchnicy słodziki nie przedstawiają żadnej wartości. Mikroorganizmy nie potrafią rozkładać niskokalorycznych substancji słodzących – dzięki temu spożywanie produktów zawierających je nie sprzyja wytwarzaniu szkodliwych dla szkliwa kwasów.