Warto wiedzieć, że ...
Cukier krzepi i szkodziNie bój się słodzików!
Słodko – kwaśna chemia
5 zasad dla zdrowia zębów
Cukier nie lubi kryzysu
Zdrowsze muesli
Zdrowe napoje
Słodka statystyka
Coś na mały ząbek
Słodkie przyzwyczajenie
Niesłodkie sny
Słodkie sklepiki szkolne
Cukier od przedszkola
Cukier na wycieczce
Co służy zębom?
Naszym zębom służy to, czego nie lubią bakterie próchnicy. Dlatego:
-
unikaj przegryzania między posiłkami – ślina to wielki sprzymierzeniec w oczyszczaniu zębów i w niszczeniu bakterii próchnicy;
-
spożywaj świeże, urozmaicone posiłki każdego dnia – im więcej różności i kolorów na talerzu, tym zdrowiej;
-
jeśli nie umiesz zrezygnować ze słodyczy, traktuj je jak coś dobrego, ale tylko na specjalną okazję;
-
codziennie schrup surową marchewkę lub jabłko – świetnie oczyszczają zęby z nalotu i bakterii;
-
nie dosładzaj potraw ani napojów – ich naturalny smak jest znacznie ciekawszy;
-
nie traktuj słodyczy jak nagrody;
-
pij naturalne, świeże soki z warzyw i owoców;
-
pragnienie gaś czystą, najlepiej niegazowaną wodą;
-
oczyszczaj zęby po posiłkach; jeśli nie możesz ich wyszczotkować – żuj rzez 15 minut gumę bez cukru.
Coś dobrego na ząb
Kiedy przyjdzie ochota na małe co nieco, sięgnij po bezpieczne dla zębów, naturalne produkty. Rozsmakuj się w:
-
łuskanych ziarnach i orzechach – surowych lub prażonych, ale bez dodatku cukru
-
surowych warzywach i owocach pokrojonych w niewielkie kawałki
-
zupach warzywnych
-
niesłodzonych napojach mlecznych.
Gdy masz ochotę na coś większego, sięgnij po:
-
grzanki z serem
-
domową pizzę na niesłodkim cieście
-
sałatkę z ryżu i makaronu
-
kukurydzę w kolbach
-
kanapki, na które możesz położyć np.: ser, warzywa (surowe lub z grilla), gotowane jajko, zieloną sałatę, gotowanego lub pieczonego kurczaka, posiekane orzechy, tuńczyka z puszki.
Ważna etykieta
Większość produktów, które można kupić w sklepie, zawiera cukier – znajduje się on (o czym mało kto wie) również w pasztetach, wędlinach czy koncentracie pomidorowym. Dlatego ważne jest, by czytać dane o składzie umieszczane na etykiecie produktu, i wiedzieć, że producent nie zawsze umieszcza informację o dodatku cukru. Czytając etykietę należy zwrócić uwagę na deklarowaną zawartość węglowodanów ze szczególnym uwzględnieniem cukrów w przeliczeniu na 100 gram produktu. Produkt bezpieczny dla zębów to taki, w którym cukrów jest mało lub nie ma ich wcale.