Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia

- 09-05-2008
Od tego, czym gasimy pragnienie, w dużej mierze zależy zdrowie naszych zębów. Szczególną wagę do rodzaju podawanych napojów trzeba przywiązywać w przypadku dzieci, które z zasady lubią wszystko, co słodkie; a jeszcze lepiej: słodkie i z bąbelkami.
Napoje, które nie służą zębom są:
-
Słodkie – wszystkie soki owocowe, oranżady, lemoniady, wody smakowe posiadają w swoim składzie cukier w różnych postaciach. Nawet, jeśli są słodzone sztucznymi substancjami, powodują przyzwyczajenie do słodkiego smaku. Nawyk picia słodkich napojów trudno potem wyeliminować. Napoje słodzone miodem też wpływają na rozwój próchnicy – miód w znakomitej większości składa się z cukrów prostych, które są świetną pożywką dla bakterii.
-
Gazowane – orzeźwiające bąbelki niszczą szkliwo, ponieważ reagują z jego wierzchnią warstwą i powodują mikrouszkodzenia mineralnej struktury zęba.
-
Za zimne i za ciepłe – ekstremalne temperatury mogą powodować pękanie szkliwa, a w powstałych mikroszczelinach bardzo szybko zagnieżdżają się bakterie próchnicy.
-
Kleiste, syropowate – dokładnie oblepiają zęby i zanim zostaną usunięte za pomocą śliny oraz pasty i szczotki, stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii.
Napoje, które służą zdrowiu zębów to:
-
Czysta woda – obojętnie: gazowana lub niegazowana; mineralna, stołowa, źródlana. Ważne, by była bez dodatków słodzących i smakowych. Mniejszym złem dla zębów jest popijanie wody aromatyzowanej plasterkiem cytryny, niż sączenie słodzonych wód smakowych. Po wypiciu napoju lub soku zawierającego cukier zęby należy umyć.
-
Niesłodzona herbata – w rozsądnych ilościach. Zdrowsza dla zębów jest herbata czarna, ponieważ owocowe często powodują znaczne obniżenie pH jamy ustnej, a kwasowe środowisko jest niekorzystne dla szkliwa - powoduje jego szybszą demineralizację.
-
Mleko – zawiera składniki niezbędne dla prawidłowego rozwoju uzębienia. Po jego wypiciu należy jednak umyć zęby, ponieważ naturalne mleko również zawiera cukier. Mleko matki także – dlatego dzieciom trzeba po karmieniu przemyć wnętrze buzi wodą.
Źródło: Opracowanie własne