Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 07-10-2025
Nowe badanie kohortowe, przeprowadzone przez naukowców z USA, wykazało istotny związek między obecnością określonych mikroorganizmów w jamie ustnej a ryzykiem rozwoju raka trzustki. Analizując dane ponad 122 tysięcy osób z dwóch dużych amerykańskich grup epidemiologicznych, badacze porównali mikrobiom jamy ustnej osób, u których rozwinął się ten nowotwór trzustki, z osobami zdrowymi. W okresie obserwacji trwającym średnio 8,8 lat zidentyfikowano 445 przypadków zachorowań na raka trzustki, które następnie zestawiono z odpowiednio dobranymi zdrowymi kontrolami.
Badanie wykazało, że trzy patogeny przyzębia – Porphyromonas gingivalis, Eubacterium nodatum oraz Parvimonas micra – istotnie zwiększają ryzyko rozwoju raka trzustki. W sumie aż 13 gatunków bakterii jamy ustnej powiązano ze zwiększonym ryzykiem tej choroby, podczas gdy osiem innych wykazywało działanie potencjalnie ochronne. Zaobserwowano również związek pomiędzy obecnością grzybów z rodzaju Candida a zwiększonym ryzykiem raka trzustki. Gatunki Candida zostały także wykryte w samych guzach trzustki, co może sugerować ich aktywny udział w procesie nowotworzenia.
