Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 30-08-2016
Naukowcy niemieccy wykazali, że osoby, którym dokuczają choroby dziąseł, powinny rozważyć przejście na dietę niskowęglowodanową. Z badań przeprowadzonych z udziałem osób chorujących na zapalenia dziąseł i przyzębia wynika, że redukcja ilości produktów węglowodanowych i zwiększenie udziału pokarmów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, witaminy C i D oraz w błonnik oraz serwowanie takiej diety przez okres od 1 do 4 tygodni, powodowały, że znacząco zmniejszała się częstość występowania zmian zapalnych w tkance dziąseł w porównaniu do wyników otrzymanych po przebadaniu osób z grupy kontrolnej, które nie zmodyfikowały diety na zdrowszą.
Obostrzenia dotyczące redukcji ilości węglowodanów dotyczyły fruktozy, dwucukrów i wielocukrów; z diety wykluczono warzywa i owoce, które zawierały więcej niż wyznaczoną ilość cukrów. Ograniczono też ilość spożywanych tłuszczów trans.
W menu grupy obserwowanej znalazło się dużo ryb morskich. Ponadto należący do niej badani codziennie przyjmowali po 2 łyżki oleju lnianego i ograniczali ilość spożywanych kwasów omega-6, które mogą wykazywać działanie prozapalne. Do tego badacze zalecili im zjadanie dużej ilości przeciwutleniaczy, np. filiżanki jagód czy wypicie szklanki herbaty zielonej.