Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 01-07-2024
Z badania opublikowanego w czasopiśmie „Microbiology Spectrum” przez naukowców z Japonii wynika, że matcha, czyli zielona sproszkowana herbata, korzystnie wpływa na zdrowie przyzębia, ponieważ zmniejsza w ślinie liczbę bakterii Porphyromonas gingivalis – szczepu najsilniej zaangażowanego w rozwój chorób tego obszaru. Matcha ponadto hamuje przyczepianie się tych drobnoustrojów do przyzębia i ich przeżycie w jamie ustnej.
Naukowcy najpierw przeprowadzili serię eksperymentów in vitro, aby ocenić skuteczność roztworu matchy przeciwko 16 gatunkom bakterii jamy ustnej, w tym trzem szczepom P. gingivalis. Odkryto, że już po 4 godzinach od spożycia matchy dochodziło do wyeliminowania komórek tej bakterii z hodowli. Następnie przeprowadzono badania kliniczne z udziałem osób cierpiących na przewlekłe zapalenie przyzębia. Uczestników przydzielono do trzech grup: osoby z grupy pierwszej płukały jamę ustną herbatą jęczmienną, z drugiej – ekstraktem matchy, a z trzeciej – przeciwzapalnym hydratem azulenosulfonianu sodu. U osób wykorzystujących ekstrakt matcha wykazano znaczną redukcję poziomu P. gingivalis w porównaniu do uczestników z pozostałych grup.