Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 07-10-2025
Nowe badanie kohortowe, przeprowadzone przez naukowców z USA, wykazało istotny związek między obecnością określonych mikroorganizmów w jamie ustnej a ryzykiem rozwoju raka trzustki. Analizując dane ponad 122 tysięcy osób z dwóch dużych amerykańskich grup epidemiologicznych, badacze porównali mikrobiom jamy ustnej osób, u których rozwinął się ten nowotwór trzustki, z osobami zdrowymi. W okresie obserwacji trwającym średnio 8,8 lat zidentyfikowano 445 przypadków zachorowań na raka trzustki, które następnie zestawiono z odpowiednio dobranymi zdrowymi kontrolami.
Badanie wykazało, że trzy patogeny przyzębia – Porphyromonas gingivalis, Eubacterium nodatum oraz Parvimonas micra – istotnie zwiększają ryzyko rozwoju raka trzustki. W sumie aż 13 gatunków bakterii jamy ustnej powiązano ze zwiększonym ryzykiem tej choroby, podczas gdy osiem innych wykazywało działanie potencjalnie ochronne. Zaobserwowano również związek pomiędzy obecnością grzybów z rodzaju Candida a zwiększonym ryzykiem raka trzustki. Gatunki Candida zostały także wykryte w samych guzach trzustki, co może sugerować ich aktywny udział w procesie nowotworzenia.
