Dziecko
Ankieta

- 28-03-2025
Powszechnie uważa się, że picie mleka zapewnia zdrowe zęby – mleczne i stałe; stąd zaleca się mleko do spożycia dzieciom. Dowody na to, że spożycie mleka zmniejsza ryzyko próchnicy zębów, zostały ocenione jako „możliwe” przez WHO już w 2003 r. Od tego czasu przeprowadzono wiele badań na temat związku między spożyciem mleka i produktów mlecznych a próchnicą zębów. Badania oceniające to zagadnienie przeprowadzono głównie tam, gdzie mleka spożywa się dużo – w Europie i Stanach Zjednoczonych Ameryki. W styczniu 2025 r. opublikowane zostały natomiast wyniki badania przeprowadzonego w Japonii. Naukowcy oceniali związek między spożyciem mleka i produktów mlecznych a częstością występowania próchnicy zębów wśród japońskich dzieci w wieku 3 lat. Odkryli, że spożycie mleka, sera lub jogurtu przyczyniło się do niskiej częstości występowania próchnicy zębów u dzieci, natomiast konsumpcja mleka probiotycznego, lodów lub budyniu wiązała się ze zwiększoną częstością występowania próchnicy zębów. Otrzymane wyniki są bardzo istotne – w Azji spożycie mleka i jego przetworów jest bowiem niższe niż w Europie i w USA.