Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia

Niedożywieniem nazywamy stan, w którym organizm nie otrzymuje odpowiedniej do jego potrzeb ilości składników energetycznych, odżywczych, budulcowych lub regulatorowych. Niedożywienie może dotyczyć jedynie jednej grupy składników pokarmowych albo też wynikać z deficytu kilku lub wszystkich wymienionych rodzajów składowych diety. Niedożywienie może być spowodowane:
-
złą dietą (żywność uboga w składniki potrzebne organizmowi, wyjałowiona, np. produkty wysokoprzetworzone, które najczęściej mają mało naturalnych witamin);
-
dietą monotonną, która najczęściej nie dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników z powodu braku urozmaicenia składu pokarmów;
-
zbyt małą ilością pożywienia w stosunku do potrzeb ustroju;
-
chorobami wrodzonymi lub nabytymi, w przebiegu których wchłanianie niektórych składników może być utrudnione lub niemożliwe.
Niedożywienie, niezależnie od przyczyny, zawsze negatywnie wpływa na kondycję tkanek jamy ustnej – również dziąseł. Zakłóca także pracę układu immunologicznego, co czyni tkanki jamy ustnej bardziej podatnymi na zakażenia.
Choroby dziąseł mogą pojawić się m.in. wskutek niedoboru:
-
witaminy C – skutkiem są krwawienia samoistne lub podczas szczotkowania, a przy dużym niedoborze pojawia się szkorbut;
-
witamin z grupy B – skutkiem jest wrzodziejące zapalenie dziąseł;
-
witaminy D – zmniejsza się ilość kolagenu, przez co dziąsła tracą jędrność i elastyczność;
-
białka – spada efektywność obrony przed zakażeniem, wzrasta podatność na stany zapalne, spada efektywność regeneracji tkanek.
Źródło: Opracowanie własne