Student
Ankieta
- 04-04-2015
Studiujesz stomatologię w pocie czoła (albo i z mniej heroicznym wysiłkiem). Im bliżej końca studiów, tym częściej wydaje ci się, że jesteś prawie omnibusem. Czyżby? Sprawdź się w naszym quizie wielkanocnym – to taki mały egzamin wiedzy innej niż ta, którą na co dzień wbijasz do głowy.
Odpowiedz na kilka zadanych poniżej pytań (ale wypełniaj test samodzielnie i nie ściągaj z internetu! ;-)), a dowiesz się, ile tak naprawdę wiesz o jednym z najdoskonalszych tworów natury: o jaju. Do dzieła zatem!
1 Skorupka jaja w trakcie rozwoju zarodka:
-
staje się coraz cieńsza.
-
jej grubość pozostaje bez zmian.
-
pogrubia się.
-
rozszerza się na końcu zajętym przez komorę powietrzną.
2 Im większe jajo, tym więcej żółtka i więcej białka. Czy to prawda?
-
Tak, ponieważ ilość żółtka i białka zwiększa się proporcjonalnie do wielkości jaja.
-
Nie, ponieważ wzrost wielkości jaja oznacza najczęściej wzrost ilości białka i zmniejszenie rozmiarów żółtka.
-
Nie, ponieważ w większych jajach jest większe żółtko, ale białka jest mniej.
3 Czy z jaja dwużółtkowego wylęgną się dwa pisklęta jednojajowe?
-
Nie wylęgnie się nic.
-
Wylęgnie się tylko jedno pisklę, a drugi zarodek obumrze.
-
Wylęgną się dwa pisklaki, ale nie będą to bliźniaki jednojajowe.
4 Jaja okrywane wodorostami to specjalność:
-
mistrzów kuchni chińskiej.
-
krokodyli nilowych.
-
perkozów.
-
żab z gatunku Rana mutans.
5 Jaja wzbogacone w omega-3 to:
-
kolejny wymysł przemysłu reklamowego.
-
jaja kur karmionych paszą z dużą zawartością kwasów wielonienasyconych.
-
jaja nasączane mechanicznie kwasami omega-3 w komorach inkubatora lęgowego.
-
materiał z przeznaczeniem na wylęg kogutów rozpłodowych.
Test rozwiązany? Świetnie! A teraz sprawdź odpowiedzi – są poniżej.
Z najlepszymi życzeniami na Wielkanoc – Twój PortalDentystyczny.pl.
Odpowiedzi:
1.a, 2.b, 3.a, 4.c, 5.b.