Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia

- 20-03-2025
Witamina E odgrywa istotną rolę w zachowaniu zdrowia jamy ustnej dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i wspomagającym gojenie. Niewątpliwą rolą tej witaminy jest działanie jako silny antyoksydant, który neutralizuje wolne rodniki mogące przyczyniać się do stresu oksydacyjnego i uszkodzeń tkanek w jamie ustnej. Istotne jest też jej działanie przeciwzapalne, co jest istotne w profilaktyce chorób przyzębia i przy aftach. Witamina E wspomaga również gojenie się ran – przyspiesza regenerację błony śluzowej po urazach, ekstrakcjach zębów czy innych zabiegach stomatologicznych. Chroni też przed suchością jamy ustnej i wspomaga zdrowie dziąseł, gdyż może redukować krwawienie i obrzęk dziąseł w stanach zapalnych.
Wykazuje się także jej możliwe działanie przeciwnowotworowe – badania sugerują, że witamina E może mieć pewien wpływ na hamowanie rozwoju zmian nowotworowych w jamie ustnej.
Produkty spożywcze bogate w witaminę E to m.in.: awokado, orzechy, nasiona (słonecznika, dyni), warzywa liściaste (szpinak, jarmuż), oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy), tłuste ryby (łosoś, makrela).