Warto wiedzieć, że ...
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
![](/gfx/portaldentystyczny/images/strzalka_lekarz.jpg)
Doniesienia sprzed kilkunastu lat na temat bezpieczeństwa stosowania słodzików niepokoiły: uważano, że aspartam jest niebezpieczny i może wywoływać raka. Wyniki przeprowadzonych na ten temat badań nie potwierdziły tego podejrzenia. Aspartamu nie powinny używać jedynie osoby chore na fenyloketonurię. Dieta pozostałych może zawierać produkty, w których szkodliwy dla zębów cukier zastąpiony został tym słodzikiem.
Na liście podejrzanych o wywoływanie niekorzystnych reakcji organizmu znalazła się również sacharyna – popularny słodzik znany i stosowany od wielu lat. 40 lat temu przeprowadzono badania na szczurach, z których wynikało, iż sacharyna wpływa na powstawanie kamieni moczowych u tych zwierząt. To zaś może przyczyniać się do rozwoju nowotworu pęcherza. U ludzi jednak nie potwierdzono istnienia podobnej korelacji – sacharyna nie wpływała na tworzenie się kamieni moczowych.
Źródło: „Żyjmy dłużej”