Dziecko
Ankieta
- 11-06-2024
Przyjęło się uważać, że największe zagrożenie dla zdrowia zębów stanowią bogate w cukier pokarmy. Tymczasem węglowodany są zaledwie jednym z wielu składników znajdujących się w pożywieniu, które mogą szkodzić kondycji szkliwa.
Do pokarmów, których spożycie należy ograniczyć lub których spożycia należy unikać, należą również:
-
napoje gazowane, szczególnie, jeśli dodatkowo są słodzone i kwaśne, gdyż silnie obniżają pH w jamie ustnej, a to z kolei sprzyja erozji zębów i rozwojowi próchnicy;
-
pokarmy lepkie, kleiste – ponieważ łatwo i na długo przylegają do powierzchni zębów, przez co stanowią doskonałą pożywkę dla bakterii próchnicy;
-
owoce cytrusowe i kwaśne pokarmy – chociaż dostarczają składników mineralnych i witamin, to ich wysoka kwasowość może doprowadzić do rozmiękczenia szkliwa zębów.
Pamiętajmy, że umiar jest kluczem do tego, aby cieszyć się ulubionymi smakami pokarmów, nie szkodząc jednocześnie zdrowiu zębów. Warto też po każdej przekąsce bądź posiłku przepłukać jamę ustną czystą wodą, aby usunąć resztki pokarmu spomiędzy zębów i wspomóc przywrócenie prawidłowego pH w jamie ustnej.