Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna TechnikWarto wiedzieć ...

Ankieta

Gdzie szukasz informacji z branżowych?

  • na targach
  • w internecie
  • w gazetach
  • podczas konferencji
  • podczas szkoleń
Błędy w procesie polimeryzacji przy wykonywaniu aparatów ortodontycznych
  • 22-10-2018
 

 

 

 

 

Jeśli aparat ortodontyczny ma osiągnąć maksimum wartości charakteryzujących go pozytywnych parametrów, powinien być wykonany bezbłędnie na każdym etapie realizacji tego zadania. Bardzo ważnym elementem całego procesu jest polimeryzacja. Istnieje kilka czynników mających zasadniczy wpływ na prawidłowy przebieg polimeryzacji syntetyku, z którego wykonuje się płytę aparatu. Są to: temperatura, ciśnienie, obróbka mechaniczna i układanie ciasta akrylowego, czas. Zwiększenie lub zmniejszenie temperatury albo też czasu przeznaczonego na polimeryzację może zmienić właściwości fizykochemiczne płyty aparatu. Podobnie ciśnienie ma duży wpływ na prawidłowość przebiegu polimeryzacji: zalecane jest, aby nie dopuszczać do spadku ciśnienia w ciągu pierwszych 5 minut od włożenia aparatu do pojemnika ciśnieniowego, gdyż mogłoby to doprowadzić do odkształcenia płyty aparatu i utraty zgodności kształtu płyty z budową anatomiczną jamy ustnej. Praktycy zwracają uwagę, aby nie ugniatać akrylu w palcach przy modelowaniu i puszkowaniu, ponieważ prowadzi to do wtłoczenia pęcherzyków powietrza do syntetyku. Do prawidłowego sprasowania akrylu konieczne jest, aby ciasto zostało nałożone dopiero po wchłonięciu izolitu do struktury gipsu. Podczas polimeryzacji należy zwracać także uwagę na temperaturę wody w poliklawie w trakcie wkładania do niego modelu: temperatura wody nie powinna być zbyt wysoka, gdyż może to doprowadzić do skurczu akrylu. Trzeba też pamiętać, aby zazwierakowane modele podczas polimeryzacji były w całości przykryte wodą.

 

 

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Patronujemy

 


 

08/10-03-2017

 

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS