Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna TechnikWarto wiedzieć ...

Ankieta

Gdzie szukasz informacji z branżowych?

  • na targach
  • w internecie
  • w gazetach
  • podczas konferencji
  • podczas szkoleń
Gips w laboratorium
  • 13-06-2011
 

 

 

 

 

 

Gips to pospolity minerał z grupy siarczanów. To jeden z tych materiałów, z którymi technik dentystyczny ma najczęściej do czynienia w codziennej pracy. Pod względem chemicznym jest pólwodzianem siarczanu wapnia, który po kontakcie z wodą przekształca się w dwuwodzian siarczanu wapnia.

 

Gips wykorzystywany w stomatologii powinien charakteryzować się:

  • zdolnością do przyjmowania wody i wiązania;

  • odpowiednią konsystencją, dzięki czemu możliwe będzie wykonanie modelu;

  • odpowiednim czasem wiązania: na tyle długim, by było możliwe wykonanie szeregu czynności związanych z wykonaniem modelu, a jednocześnie na tyle krótkim, by oczekiwanie na zakończenie wiązania gipsu nie trwało zbyt długo;

  • odpowiednimi parametrami fizycznymi: odpornością na zginanie, twardością i odpornością na ścieranie oraz na rozciąganie i ściskanie;

  • właściwościami higroskopijnymi.

 

W stomatologii wykorzystywane są następujące rodzaje gipsów:

  • Gipsy wyciskowe – obecnie stosowane do artykulacji, a kiedyś służyły jako standardowe masy do wykonywania wycisków u pacjentów bezzębnych. To drobnoziarniste materiały, które zawierają katalizatory przyspieszające wiązanie, mogą też być wzbogacone w barwniki czy środki smakowe.

  • Gipsy alabastrowe – stosowane głównie do wykonywania prac pomocniczych, nie wymagających wysokiej jakości. To materiały drobnoziarniste.

  • Gipsy odlewowe – materiały o cząsteczkach w regularnym kształcie i lepszych parametrach fizycznych od gipsów alabastrowych, stosowane do wykonywania modeli, wykorzystywane do napraw i w ortodoncji.

  • Gipsy supertwarde – dzięki małej porowatości cząstek nadają się do prac precyzyjnych i roboczych, na protezy stałe lub kombinowane.

Źródło: Opracowanie własne

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Patronujemy

 


 

08/10-03-2017

 

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS