Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 19-04-2025
Choć jajko kojarzy się głównie z dietą i zagadnieniami kulinarnymi, ma ono również kilka interesujących właściwości służących zdrowiu jamy ustnej i zębów. Jest ono źródłem wysokiej jakości białka, dzięki czemu dostarcza składników, które są potrzebne do regeneracji tkanek, w tym – śluzówki jamy ustnej. Dobrze odżywione komórki błony śluzowej jamy ustnej stają się bardziej odporne na różnego rodzaju urazy, stany zapalne i infekcje.
Jajko to również bogactwo witamin i minerałów. Zawarta w nich witamina D jest kluczowa dla gospodarki wapniowo-fosforanowej organizmu, a przez to ma istotne znaczenie dla mineralizacji kości szczęki i szkliwa. Witamina A, która również występuje w jajku, też służy zdrowiu ustnej, gdyż utrzymuje śluzówkę tego obszaru w dobrej kondycji. Jajko dostarcza także witaminy B12 – to ważne, gdyż jej niedobory mogą sprzyjać zapaleniu języka, pieczeniu i aftom. Białko to również bogactwo fosforu i wapnia, czyli budulców, które wspierają mineralizację szkliwa.
Jedzmy zatem jajka – nie od święta, ale na co dzień.
Życzymy naszym Czytelnikom zdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych!