Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Jajko – wsparcie dla zdrowia jamy ustnej
  • 19-04-2025
 

 

 

 

 

 

Choć jajko kojarzy się głównie z dietą i zagadnieniami kulinarnymi, ma ono również kilka interesujących właściwości służących zdrowiu jamy ustnej i zębów. Jest ono źródłem wysokiej jakości białka, dzięki czemu dostarcza składników, które są potrzebne do regeneracji tkanek, w tym – śluzówki jamy ustnej. Dobrze odżywione komórki błony śluzowej jamy ustnej stają się bardziej odporne na różnego rodzaju urazy, stany zapalne i infekcje.

Jajko to również bogactwo witamin i minerałów. Zawarta w nich witamina D jest kluczowa dla gospodarki wapniowo-fosforanowej organizmu, a przez to ma istotne znaczenie dla mineralizacji kości szczęki i szkliwa. Witamina A, która również występuje w jajku, też służy zdrowiu ustnej, gdyż utrzymuje śluzówkę tego obszaru w dobrej kondycji. Jajko dostarcza także witaminy B12 – to ważne, gdyż jej niedobory mogą sprzyjać zapaleniu języka, pieczeniu i aftom. Białko to również bogactwo fosforu i wapnia, czyli budulców, które wspierają mineralizację szkliwa.

Jedzmy zatem jajka – nie od święta, ale na co dzień.

 

Życzymy naszym Czytelnikom zdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych!


 

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS