Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 13-11-2024
Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że częste spożywanie żywności ultraprzetworzonej jest niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Przyczynia się bowiem do zwiększenia ryzyka wystąpienia rozmaitych chorób przewlekłych związanych z dietą. Niebezpieczeństwo wnikające ze spożywania żywności ultraprzetworzonej ma związek z tym, że zdecydowana większość produktów tego typu zawiera w swoim składzie cukry. Związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy cukrami a próchnicą zębów został natomiast już wielokrotnie udokumentowany w literaturze naukowej. Co istotne, spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, a więc bogatej w cukry, może zwiększać ryzyko próchnicy niezależnie od higieny jamy ustnej i stosowania produktów zawierających fluor.
Naukowcy uważają, że nie tylko cukry proste znajdujące się w żywności ultraprzetworzonej mogą negatywnie wpływać na zdrowie jamy ustnej, ale również i przetworzona skrobia. Choć skrobia jest cukrem złożonym, to potrafi długo zalegać na zębach, a jej produkty rozpadu enzymatycznego stanowią potencjalną pożywkę dla bakterii próchnicy.