Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez

- 16-08-2012
Amerykańscy uczeni z Uniwersytetów Kentucky oraz Kalifornia przeprowadzili badanie oceniające wpływ wyciągu z jeżyny na bakterie zamieszkujące jamę ustną. Naukowcy chcieli określić, jak antybakteryjne właściwości wyciągu w warunkach in vitro działają na gatunki komensalne oraz na szczepy patogenne, których efektem działania są choroby przyzębia. Pod obserwacją znalazło się 10 gatunków bakterii, w tym ciesząca się złą sławą wśród periodontologów Porphyromonas gingivalis,oraz Fusobacterium nucleatum i Streptococcus mutans. Wyniki badania są bardzo interesujące: wyciąg z jeżyn wykazuje właściwości antybakteryjne w stosunku do gatunków patogennych odpowiedzialnych za rozwój chorób przyzębia, a jednocześnie w minimalnym stopniu wpływa na aktywność komensali. Z obserwacji uczonych wynika, że bakteriobójcze właściwości wyciągu manifestowały się w odniesieniu do F. nucleatum, zmniejszając aktywność metaboliczną bakterii już po ok. godzinie od kontaktu z preparatem.
Wcześniejsze badania potwierdziły przeciwwirusowe i przeciwzapalne właściwości wyciągu z jeżyny. Obecne odkrycie o antybakteryjnym działaniu preparatu niesie nadzieję na to, że w leczeniu periodontopatii i w zapobieganiu tym schorzeniom można by wykorzystywać naturalny lek. To ważne, ponieważ stosowanie w leczeniu chorób przyzębia syntetycznych farmaceutyków przeciwbakteryjnych wiąże się z pewnymi ograniczeniami. Włączenie w terapię specyfiku naturalnego może okazać się cennym, bezpiecznym wsparciem w leczeniu chorób przyzębia.
Sekret antybakteryjnych właściwości wyciągu z jeżyny tkwi w zawartych w owocach antocyjanach.
Mamy właśnie sezon na jeżyny – warto zatem korzystać z dobroczynnego wpływu tych owoców na tkanki jamy ustnej.
Źródło: „Journal of Periodontal Research”