Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Naturalne składniki diety, które zapobiegają próchnicy
  • 23-11-2022
 

 

 

 

 

 

Wciąż mała jest świadomość tego, że pewne składniki diety mogą działać ochronnie na zęby, zabezpieczając je przed działalnością bakterii próchnicy. Niektóre produkty spożywcze mogą wywierać nawet hamujący wpływ na rozwój próchnicy. Wiadomo, że niektóre sery twarde, na przykład w typie camemberta, wykazują przeciwpróchnicowe działanie, ponieważ stymulują wydzielanie śliny, zwiększają w jamie ustnej stężenie wapnia i związków działających zasadotwórczo. Ponadto zawierają białka, które potrafią osadzać się na powierzchni zębów i w ten sposób spowalniać rozwój próchnicy. Warto więc, aby sery – wzorem francuskim – spożywać jako przekąskę po daniu głównym.

W ramach profilaktyki próchnicy powinno również dbać się o to, aby w pożywieniu nie brakowało polifenoli, czyli składników, które powszechnie występują w pokarmach roślinnych, herbacie, sokach owocowych, winie. Należy również pamiętać, że mleko – mimo iż dostarcza cukru laktozy, która ma umiarkowane działanie próchnicotwórcze – dzięki dużej ilości wapnia i fosforu zapobiega demineralizacji szkliwa.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS