Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 17-10-2022
Nieusuwana płytka nazębna, która jest podstawą powstania chorób dziąseł, stanowi również – pośrednio – źródło czynników, które sprzyjają rozwojowi choroby Alzheimera. Od niedawno naukowcy wiedzą, że gingipainy – enzymy wytwarzane przez bakterie Porphyromonas gingivalis niszczące tkankę dziąseł – są w sposób szczególny związane z chorobą Alzheimera. I to nie tylko dlatego, że zostały odkryte w tkance mózgowej osób cierpiących na tę chorobę. Okazało się bowiem, że białka bakteryjne mogą przyczyniać się do powstawania chorobowych zmian w mózgu, Wynika to z faktu, że komórki nerwowe w mózgu zawierają białko zwane tau i kiedy białko to spotka się z enzymem gingipainą, zostaje uwolnione z komórki nerwowej. Po uwolnieniu białko tau zmienia swoją formę do postaci włóknistej, a włókno tau ponownie przyczepia się do komórki nerwowej – tym razem zdrowej – i tworzy tzw. splątki neurofibrylarne. To z kolei ostatecznie doprowadza do śmierci neuronu. Oznacza to zatem, że gdy komórka nerwowa umiera, uwolnione białko tau przedostaje się do mózgu i może tam przyczepiać się do zdrowych komórek nerwowych, doprowadzając ostatecznie do ich zniszczenia i tym samym – do rozprzestrzeniania się choroby. Ponadto gingipainy mogą przyczyniać się do tworzenia blaszek beta amyloidu – peptydowych zmian w mózgu charakterystycznych dla osób zmagających się z chorobą Alzheimera.