Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Cukier i brak fluoryzowanej wody silnie sprzyjają próchnicy zębów
  • 22-07-2021
 

 

 

 

 

Australijscy badacze doszli do wniosku, że dzieci z ograniczonym kontaktem z fluoryzowaną wodą, w których diecie jest dużo cukru, są aż o 70% narażone na ubytki w zębach stałych spowodowanych próchnicą. Zjawisko to jest bardzo niepokojące, ponieważ zasięg fluoryzacji wody w australijskim Queensland jest najniższy w kraju, podczas gdy poziom spożycia cukru w tamtym regionie należy do najwyższych w Australii.

Wyniki tych badań mogą okazać się również interesujące dla innych regionów świata, w których notuje się wysokie spożycie cukru i problemy z dostępem do wody wzbogaconej we fluor.

Badacze odkryli też, że dzieci, które spożywały codziennie więcej niż cztery porcje żywności lub napojów o wysokiej zawartości cukru, ale jednocześnie miały dostęp do fluoryzacji, były o 40% mniej narażone na próchnicę zębów mlecznych niż dzieci z niską lub średnią fluoryzacją. Jeszcze wyższe wskaźnik ochrony zębów fluoryzacja zapewniała osobom dorosłym – w ich przypadku, mimo że dieta była bogata w cukry, tam gdzie był wysoki z poziom fluoryzacji, odnotowywano 50% mniejsze narażenie na ubytki w zębach.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS