Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Probiotyk antypróchnicowy z chińskich marynat
  • 30-06-2020
 

 

 

 

 

Według naukowców z Uniwersytetu Ben-Guriona w Izraelu i Uniwersytetu Chengdu w Chinach probiotyk, który pochodzi z chińskich kiszonek, może zapobiegać ubytkom próchnicowym. Badacze poddali ocenie 54 różne szczepy Lactobacillus, które wyizolowane zostały z 14 rodzajów kiszonek wytwarzanych w prowincji Syczuan w Chinach. Odkryli, że szczep Lactobacillus plantarum k41, który został znaleziony w kiszonkach, aż o 98,4% zredukował występowanie bakterii Streptococcus mutans – największego wroga zdrowia zębów, powszechnie występującego w płytce nazębnej w ludzkiej jamie ustnej.

Szczep L. plantarum k41, wyjątkowy w swojej skuteczności zwalczania S.mutans, nie tylko znacznie zmniejszył częstość występowania i nasilenie ubytków, a także był wysoce tolerancyjny dla kwasów i soli, co dodatkowo poprawia jego użyteczność do potencjalnego zastosowania w trudnych warunkach jamy ustnej.

Naukowcy ocenili, że szczep może mieć również potencjalną wartość handlową, jeżeli zostanie dodany do produktów mlecznych.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
Autor:
 
Treść
 
Kod obrazkowy
 
Przepisz kod
 
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS