Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 10-01-2020
Dlaczego jednak wypiciu czerwonego wina dotyka nas problem przebarwień zębów? Ponieważ istnieje związek między budową szkliwa a substancjami zawartymi w trunku.
W czerwonym winie znajdują się bowiem antocyjany – barwniki, które nadają napojowi czerwony kolor; są też obecne garbniki, które pomagają swoiście związać pigment z zębami, i wreszcie – kwasy owocowe, które trawią szkliwo. Ponieważ nadtrawione kwasami szkliwo staje się porowate, a ponadto na jego powierzchni osadzona jest zazwyczaj płytka nazębna, która łatwo pochłania drobiny wina, barwne składniki trunku mogą odkładać się w mikrozagłębieniach i przyczyniać się do powstania plam na szkliwie.
Istnieje kilka sposobów na to, aby uniknąć „winnych” zębów. Należy:
-
szczotkować zęby na około 30 min przed spożyciem trunku – pomoże to usunąć ewentualnie nagromadzoną płytkę nazębną;
-
unikać picia białego wina przed czerwonym, ponieważ kwasy w nim zawarte dodatkowo mogą przyczynić się do osłabienia szkliwa i uczynić go bardziej podatnym na wybarwienia;
-
po wypiciu czerwonego wina płukać usta wodą, która ma odczyn obojętny, pomaga zmniejszyć kwasowość trunku i stymuluje przepływ śliny, co ma kluczowe znaczenie nie tylko w spłukiwaniu resztek trunku ze szkliwa, ale także w zwalczaniu bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy.
Oprócz tego należy pamiętać o regularnym myciu zębów pastą z fluorem – aby wzmocnić szkliwo i systematycznie usuwać nagromadzoną płytkę nazębną, nie dopuszczając do jej zamiany w kamień nazębny, który również sprzyja powstawaniu przebarwień na zębach.