Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Białko tau, choroby dziąseł a rozwój choroby Alzheimera
  • 17-10-2022
 

 

 

 

 

Nieusuwana płytka nazębna, która jest podstawą powstania chorób dziąseł, stanowi również – pośrednio – źródło czynników, które sprzyjają rozwojowi choroby Alzheimera. Od niedawno naukowcy wiedzą, że gingipainy – enzymy wytwarzane przez bakterie Porphyromonas gingivalis niszczące tkankę dziąseł – są w sposób szczególny związane z chorobą Alzheimera. I to nie tylko dlatego, że zostały odkryte w tkance mózgowej osób cierpiących na tę chorobę. Okazało się bowiem, że białka bakteryjne mogą przyczyniać się do powstawania chorobowych zmian w mózgu, Wynika to z faktu, że komórki nerwowe w mózgu zawierają białko zwane tau i kiedy białko to spotka się z enzymem gingipainą, zostaje uwolnione z komórki nerwowej. Po uwolnieniu białko tau zmienia swoją formę do postaci włóknistej, a włókno tau ponownie przyczepia się do komórki nerwowej – tym razem zdrowej – i tworzy tzw. splątki neurofibrylarne. To z kolei ostatecznie doprowadza do śmierci neuronu. Oznacza to zatem, że gdy komórka nerwowa umiera, uwolnione białko tau przedostaje się do mózgu i może tam przyczepiać się do zdrowych komórek nerwowych, doprowadzając ostatecznie do ich zniszczenia i tym samym – do rozprzestrzeniania się choroby. Ponadto gingipainy mogą przyczyniać się do tworzenia blaszek beta amyloidu – peptydowych zmian w mózgu charakterystycznych dla osób zmagających się z chorobą Alzheimera.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS