Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Błędy w postępowaniu z masami alginatowymi
  • 20-08-2020
 

 

 

 

 

Aby wydłużyć czas wiązania oraz zapobiec pogorszeniu się właściwości chemicznych proszku alginatowego, należy przechowywać go w dokładnie zamkniętym pudełku – tak, aby w jak największym stopniu ograniczyć dostęp powietrza.

Błędem jest używanie przeterminowanych, przegrzanych lub przemrożonych mas alginatowych. Wskutek uszkodzenia struktury, cząsteczki masy tracą swoją elastyczność.

 

Samo przygotowanie masy powinno odbywać się według receptury producenta i obejmować odmierzanie ściśle określonych proporcji proszku oraz wody. Masa zbyt gęsta wiąże zdecydowanie zbyt szybko, przez co powoduje nadmierny ucisk pola protetycznego. Z kolei konsystencja zbyt rzadka powoduje, że masa spływa z łyżki wyciskowej, nie zapływając w niektóre miejsca pola protezowego. Dodatkowo czas wiązania znacząco się wydłuża, a spływająca do gardła substancja może powodować odruch wymiotny.

Nieprawidłowe jest również zarabianie z wodą o niewłaściwej temperaturze – optimum wynosi 23 stopnie Celsjusza. Każda zmiana temperatury powoduje zmianę czasu wiązania.

 

Należy pamiętać, że czas zarabiana masy alginatowej powinien wynosić od 35 do 40 sekund od połączenia proszku z wodą – z tym, że dokładną wartość zawsze podaje producent. Zbyt krótkie zarabiane nie zapewni właściwego nasycenia proszku wodą, natomiast zbyt długie skraca czas pracy w jamie ustnej.

 
 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS