Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Chipping, bruksizm i pełny tlenek cyrkonu
  • 24-09-2015
 

 

 

 

 

 

Bruksizm, czyli mimowolne, nadmierne zaciskanie zębów i zgrzytanie nimi, staje się plagą naszych czasów – za sprawą nadmiaru wrażeń w życiu zawodowym i prywatnym, z którymi musi umieć poradzić sobie ludzka psychika. Jak pokazują statystyki, ponad 1/5 pacjentów trafiających do gabinetów dentystycznych z uszkodzeniami zębów naturalnych lub sztucznych, to właśnie osoby, które cierpią na bruksizm.

Uszkodzenia protez zębowych typu korony lub mosty wykonane z tlenku cyrkonu określane są mianem chippingu. Z obserwacji wynika, że większość defektów spowodowanych mimowolnym zaciskaniem zębów dotyczy zębów przeciwstawnych – co spowodowane jest nadmiernym starciem powierzchni. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego typu nieprawidłowości, ceramika na powierzchniach zębów musi być idealnie gładka, a same zęby – ustawione w optimum okluzyjnym i z solidnym podparciem. Właściwe podparcie ma zasadnicze znaczenie dla ochrony stawów skroniowo-żuchwowych, na które przenoszone są siły działające podczas rozdrabniania pokarmów i w trakcie mimowolnego, obciążającego tkanki zaciskania zębów.


 

Utrzymuje się opinia, że u osób z bruksizmem niewskazane jest wykonywanie prac protetycznych z bardzo twardego tlenku cyrkonu – m.in. z uwagi na ryzyko uszkodzenia stawów skroniowo-żuchwowych. Niektórzy technicy dentystyczni wskazują jednak, że problemem w przypadku tego typu prac jest nie twardość ceramiki z pełnego cyrkonu, a jej abrazyjność. Zaletą pełnego cyrkonu jest, że daje się on skutecznie polerować i glazurować. Tak wykończone protezy są mniej podatne na uszkodzenia jako produkty nowe, a w trakcie użytkowania pod wpływem dużych obciążeń, które powstają w procesie żucia, ulegają dalszemu wygładzeniu.

Źródło: Opracowane własne


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS