Autor
Wiadomość
serwisant
Gość
Gość
Tyle, że żadnego z tych autoklawów nie kupisz za 4000zł bo to nierealne. A co do sprawdzenia rzetelności certyfikatu to uderz do przedstawiciela tej marki w Polsce o ile taki istnieje i poproś o CE z deklaracją zgodności do wglądu a potem porównaj uzyskane dane z danymi udostępnianymi na stronach www urzędu który je wystawił. Nic prostszego.
marek
Gość
Gość
Nie ma strony, nie ma oficjalnego importera, czy przedstawiciela w sumie to nawet ciężko stwierdzić czy ktoś poza alegrowiczem istnieje, bowiem ten nie chce mi przekazać informacji na temat importera. Zaniepokoił mnie za to wyświetlany na stronie urzędu wydającego CE napis number does not exist, sugerujący niestety jakiś przekręt. Oczywiście sprzedawca nie widzi problemu i zapewnia mnie o legalności autoklawu. Stąd moje pytanie, czy jest jakaś instytucja do której się mogę zgłosić by wyjaśnić swe wątpliwości. Co do ceny, to nie znam się na wartości wytwarzania autoklawów, ani nawet na cenniku części zamiennych, więc nie zastanawiałem się przy zakupie czy cena nie jest zaniżona, bowiem wydawała mi się atrakcyjna. Zdarzają się przecież promocje, prawda?
Kasia
Gość
Gość
Kupiłam przed świętami w Niemczech za pośrednictwem mojej kuzynki autoklaw W&H Lisa z likwidowanego gabinetu. Autoklaw jest z 2008r. i ma 1240 cykli. Po przywiezieniu do kraju został zrobiony pełny przegląd w autoryzowanym serwisie W&H wszystko OK (do wymiany była uszczlka drzwi). Przekazano mi do niego dużą ilość dokumentów m.in.:
1) Declaration of conformity sterilization chamber 17L - CE0497
2) Declaration of conformity Autoklav Lisa 517 CE0051
3)Test Certificate CE0051
4)Test Calibration
5)Work test report
6) Gwarancja
Jest tego kilkanaście stron. Gdzie mogę sprawdzić te certyfikaty które opisujecie ? I prosze o informację jak wygląda zgłoszenie autoklavu do sanepidu bo będę to robiła pierwszy raz :-) muszę mieć jeszcze jakieś dokumenty .Dziękuję bardzo za informacje
1) Declaration of conformity sterilization chamber 17L - CE0497
2) Declaration of conformity Autoklav Lisa 517 CE0051
3)Test Certificate CE0051
4)Test Calibration
5)Work test report
6) Gwarancja
Jest tego kilkanaście stron. Gdzie mogę sprawdzić te certyfikaty które opisujecie ? I prosze o informację jak wygląda zgłoszenie autoklavu do sanepidu bo będę to robiła pierwszy raz :-) muszę mieć jeszcze jakieś dokumenty .Dziękuję bardzo za informacje
serwisant
Gość
Gość
Co do Marka, to chyba niestety wtopiłeś z zakupem. Proponuję spróbować odsprzedać autoklaw do jakiegoś serwisu na części, chociaż może być trudno, skoro masz wynalazek i kupić normalne urządzenie by uniknąć problemów z kontrolą jaka wcześniej czy później cię odwiedzi. Co do Kasi, to przedstawiciel W&H mieści się w Warszawie i tam możesz uzyskać wszelkiej pomocy z tą marką. Jeżeli masz wątpliwości, to podaj mi nazwę jednostki która wystawiła ci certyfikat i jego numer a podeślę ci linka do stronki www gdzie sobie to sprawdzisz. Co do sanepidu, to sami przyjdą do ciebie na kontrolę i wtedy się wszystkiego dowiesz. Kup sobie jakieś testy, bo przeważnie trzeba im udowodnić za ich pomocą że twój sprzęt działa poprawnie. Jeżeli masz oryginalne W&H i do tego po przeglądzie to możesz spać spokojnie.
Kasia
Gość
Gość
Tam właśnie był robiony przegląd w Warszawie w autoryzowanym serwisie W&H.
Co do tych certyfikatów to nie wiem dokładnie co podać może o to chodzi:
Dla zbiornika - CSI S.p.a IMQ Group V.le Lombardia , 20-20021 Bollate Milan , Italy
Conformity Assessment: D1
Certificate nr PED/0497/469/05 of 2007/09/06
pod spodem są pieczątki i data 02.12.2007
Dla autoklavu: IMQ S.p.A. Via Quintiliano , 43-20138 Milano , Italy
Conformity Assessment Route: Annex II
Certificate nr 780/MDD of 2007/09/01
O to chodzi ? i czy to prawda że teraz są jakieś nowe przepisy i trzeba zgłaszać autoklaw do Urzędu Nadzoru Technicznego aby otrzymać jakiś symbol UDT "dla małych urządzeń ciśnieniowych" bo coś takiego wyczytałam w necie
Co do tych certyfikatów to nie wiem dokładnie co podać może o to chodzi:
Dla zbiornika - CSI S.p.a IMQ Group V.le Lombardia , 20-20021 Bollate Milan , Italy
Conformity Assessment: D1
Certificate nr PED/0497/469/05 of 2007/09/06
Dla autoklavu: IMQ S.p.A. Via Quintiliano , 43-20138 Milano , Italy
Conformity Assessment Route: Annex II
Certificate nr 780/MDD of 2007/09/01
O to chodzi ? i czy to prawda że teraz są jakieś nowe przepisy i trzeba zgłaszać autoklaw do Urzędu Nadzoru Technicznego aby otrzymać jakiś symbol UDT "dla małych urządzeń ciśnieniowych" bo coś takiego wyczytałam w necie
serwisant
Gość
Gość
Certyfikat wystawiła włoska IMQ, tu masz link do ich wyszukiwarki http://www.imq.it/en/cerca.html Co do UDEtu to polecam lekturę ustawy z dnia 16 lipca 2002 r w sprawie rodzajów urządzeń technicznych podlegających dozorowi technicznemu. Wynika z niej jednoznacznie, że autoklawy nie podlegają pod UDT, chociaż sam UDT chciałby inaczej. Reasumując w dwóch słowach, każdy zbiornik magazynujący ciśnienie, lub ciecz powyżej iloczynu w/g wzoru z ustawy podlega pod dozór techniczny, jednak mały sterylizator parowy do takich zbiorników nie należy. Wszystko się zmienia, gdy wchodzisz w duże, szpitalne autoklawy stacjonarne, ale nie o tym chyba tu mówimy.
Łukasz z Ostrowa
Gość
Gość
Też jestem ofiarą alegro, chociaż dzięki waszemu forum zadziałałem szybko i odzyskałem swoje pieniądze od nieuczciwego sprzedawcy. Ładne zdjęcia, opis na pół dnia czytania i promocyjna cena a do tego wszystkiego super sprzedawca i cała sterta autoklawów w ofercie tego samego sprzedawcy. I co z tego, skoro mój certyfikat także okazał się sfałszowany. To jakaś plaga! Skontaktowałem się z alegro i zgłosiłem nieuczciwego sprzedawcę W odpowiedzi odpisali mi że nie mają podstawy do kwestionowania wiarygodności dokumentacji towaru sprzedawanego na ich aukcjach.
Roma
Gość
Gość
Ja autoklaw przejęłam wraz z gabinetem, ale ostatnio przez allegro zakupiłam testy dla sanepidu, które okazały się być lekko przeterminowane... raptem 7 miesięcy. Cała pomoc jaką dostałam od allegro to porada bym doszła do porozumienia ze sprzedawcą, lub wystawiła mu ocenę negatywną. Tyle tylko, że wystawiając mu taką ocenę, sama naraziłam się na podobną kontrę z jego strony. Zastanawiając się nad tym co piszecie i tym co mnie spotkało dochodzę do wniosku, że nie wszystko powinno być dopuszczone do sprzedaży poprzez aukcje w których występują ludzie spoza branży, nie mający pojęcia co do sprzedawanych produktów. Za chwilę pojawią się tam używane plomby i strzykawki, bo jak widzę w pogoni za zyskiem wiele osób zatraciło już granice przyzwoitości a naiwnych wciąż nie brakuje.
L
Gość
Gość
Uwaga na autoklaw SUN. Próbują go sprzedawać na certyfikacie CEPREI. Nie dosyć że w bazie tej firmy nie figuruje ten autoklaw http://www.ceprei.com to na dodatek ta firma nie ma uprawnień do wystawiania CE Sprzedawca jak go przycisnąłem że powiadomię o tym fakcie sanepid to wycofał ten autoklaw ze swojej oferty ale wciąż można na niego trafić w kilku miejscach.
gigi
Gość
Gość
tu jest ciekawa stronka w temacie który poruszacie www.nielegalneautoklawy.pl
Copyrights(C) portalDentystyczny.pl 2007