Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna DzieckoWarto wiedzieć

Ankieta

Czy Twoje dziecko lubi myć zęby ?

  • Tak
  • Raczej tak
  • Raczej nie
  • Nie
Nie tylko cukier może szkodzić zębom
  • 25-01-2013
 

 

 

Produkty zawierające cukier szkodzą zębom. Ale nie tylko one. Na liście niebezpieczeństw, które mogą wywierać niekorzystny wpływ na kondycję uzębienia, znajduje się więcej pozycji – z czynnikami tymi wielu z nas styka się codziennie i nie podejrzewa nawet, że mogą one powodować rozwój tzw. drugiej po próchnicy plagi zębów, czyli erozji. Co zatem może wywołać erozję zębów?

  • Słodziki – uwaga na produkty typu light czy bezcukrowe. Wprawdzie dzięki zawartym w nich substancjom słodzącym próchnica nam niestraszna, ale najpopularniejsze słodziki (ksylitol, sorbitol) mogą skutecznie obniżyć pH jamy ustnej i w ten sposób doprowadzić do rozwoju erozji szkliwa. Szczególnie niebezpieczne dla szkliwa połączenie tych substancji powstaje ze składnikami pokarmowymi o charakterze kwaśnym. Należy zatem zwrócić uwagę na produkty o smaku owocowym, żelki, jogurty, napoje czy tzw. bezpieczne słodycze. Ksylitol na opakowaniach produktów spożywczych oznaczony jest symbolem E967, natomiast sorbitol E420. Szczególnie niebezpieczne dla szkliwa są cukierki, które długo rozpuszczają się w ustach.

  • Chlorowana woda – kiedy podczas pływania na basenie omywa ona jamę ustną, zawarty w cieczy chlor niszczy szkliwo, wywołuje choroby przyzębia i może prowadzić do powstania przebarwień na zębach. Niebezpieczeństwo rozwoju erozji zębów pojawia się jednak tylko w sytuacji, gdy na pływalni do dezynfekcji używa się dużych stężeń chloru i nie dba o zachowanie prawidłowego pH wody. Kąpiele w naturalnych akwenach, niedezynfekowanych chlorem nie są niebezpieczne dla uzębienia bez względu na czas ich trwania. Osoby korzystające z basenów po wyjściu z wody powinny nie tylko wziąć prysznic, ale także starannie przepłukać jamę ustną wodą.

  • Jabłka – a właściwie sposób ich spożywania: jeśli jemy te owoce (oraz inne zawierające sporo cukrów i kwasów) długo i często, zwiększa się ryzyko wypłukiwania ze szkliwa cennych składników mineralnych. Jabłko samo w sobie również dostarcza wapń, który wzmacnia szkliwo, ale zawarta w owocu duża porcja cukru przekształcana jest przez bakterie żyjące w jamie ustnej w równie pokaźną ilość kwasów organicznych. A te mogą skutecznie zniwelować korzystny wpływ znajdującego się w jabłku wapnia. Jedzmy zatem te zdrowe owoce, ale nie przedłużajmy kontaktu ich miąższu z zębami.

Źródło: „Polska Głos Wielkopolski”


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS