Technik
- Warto wiedzieć ...
- Artykuły fachowe
- Dowiedz się jak ...
- Spis szkół w których można uzyskać tytuł technika dentystycznego
- Forum
- Ogłoszenia - Technik
- Praca
- Relacje z imprez
- Subskrypcja
- Dodaj laboratorium
- Współpraca
- Dental Labor
- Historia Techniki Dentystycznej
- Kongres Techniki CEDE2011
- Kongres Techniki Dentystycznej
- Kongres Techniki Dentystycznej Poznań
- Poradnik Technika
- Prawo i Finanse Techników
- Rejestracja na Kongres
- Rejestracja na kongres 2012
- Staż dla technika dentystycznego
- W laborze
Ankieta
- 22-12-2018
Szanowny Techniku Dentystyczny, pora wykorzystać posiadane zdolności manualne do uatrakcyjnienia atmosfery podczas tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia. Można to zrobić w bardzo prosty sposób: wystarczy z kawałka metalowej taśmy, przy użyciu narzędzi, które znajdują się w każdej pracowni protetycznej, uformować zgrabny kształt zęba. Tak tworzymy oryginalną foremkę, którą będzie się wykrawać ciasteczka na choinkę. Aby brzeg blaszki nie wciskał się w skórę palców podczas wycinania kształtów zębowych ciasteczek, najlepiej wygiąć jego ostry brzeg w dół i przycisnąć do ścianki foremki.
Przepis na zgrabne i pyszne zębowe ciastka na choinkę
Potrzebne będą:
-
30 dag mąki;
-
kostka masła;
-
2 żółtka;
-
pół szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich i laskowych;
-
10 dag cukru pudru;
-
aromat migdałowy;
-
szczypta soli.
Wykonanie: mąkę posiekać z zimnym masłem i szczyptą soli, dodać cukier puder, zmielone orzechy, żółtko i kilka kropel aromatu. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wysypać lekko mąką stolnicę i rozwałkować cienki placek ciasta na grubość około 3-4 mm. Własnoręcznie wykonaną foremką wykrawać kształt zęba. Ciasteczka przekładać na blaszkę, w każdym osadzić w okolicy korony zęba kawałek wykałaczki (tak, aby powstała dziurka na nitkę). Piec ciasteczka razem z wykałaczkami przez około 10-15 minut w temperaturze 180-200ºC. Następnie wyjąć z piekarnika, usunąć ostrożnie wykałaczki i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasteczka można przed powieszeniem na choince udekorować lukrem. Przydają się nawet podczas imprezy sylwestrowej – do podjadania.
Kreatywnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wspaniałej atmosfery przy wigilijnym stole życzy Wasz PortalDentystyczny.pl!