Technik
- Warto wiedzieć ...
- Artykuły fachowe
- Dowiedz się jak ...
- Spis szkół w których można uzyskać tytuł technika dentystycznego
- Forum
- Ogłoszenia - Technik
- Praca
- Relacje z imprez
- Subskrypcja
- Dodaj laboratorium
- Współpraca
- Dental Labor
- Historia Techniki Dentystycznej
- Kongres Techniki CEDE2011
- Kongres Techniki Dentystycznej
- Kongres Techniki Dentystycznej Poznań
- Poradnik Technika
- Prawo i Finanse Techników
- Rejestracja na Kongres
- Rejestracja na kongres 2012
- Staż dla technika dentystycznego
- W laborze
Ankieta

- 29-11-2017
Prawidłowe pobranie wycisku alginatowego ma kluczowe znaczenie dla zakończonego sukcesem leczenia protetycznego lub ortodontycznego. Od staranności i precyzji wykonania wycisku zależy przede wszystkim satysfakcja pacjenta, który zleca wykonanie pracy protetycznej, ale ma to wpływ także na dobre relacje zawodowe między technikiem dentystycznym a stomatologiem.
Aby uniknąć błędów podczas pobierania wycisku alginatowego, należy zwrócić szczególną uwagę na:
-
retencję łyżki wyciskowej – ponieważ jej brak skutkuje nieprawidłowym wykonaniem wycisku, zniekształceniami związanymi z odchodzeniem masy wyciskowej od powierzchni łyżki; jeśli dojdzie do odwarstwienia, model nie powinien być odlewany, ale wycisk należy wykonać ponownie;
-
dopasowanie łyżki standardowej pod względem wielkości i długości oraz właściwe określenie zasięgu pola wyciskowego – dobór łyżki zbyt wąskiej poskutkuje niepełnym odwzorowaniem wyznaczonego pola protetycznego, przy zbyt krótkiej łyżce nie uzyska się odwzorowania szyjek zębowych;
-
konsystencję masy wyciskowej, ponieważ jeśli jest nieprawidłowa, może być jedną z poważnych przyczyn niepowodzenia podczas pobierania wycisku – zbyt gęsta masa stanie się za szybko zbyt sztywna, aby odwzorowaniu uległy drobne szczegóły budowy anatomicznej jamy ustnej; jeżeli jest niedokładnie wymieszana, jej niejednorodność nie pozwoli na precyzyjne odwzorowanie budowy jamy ustnej;
-
odpowiednio długi czas trzymania wycisku w jamie ustnej – aż do całkowitego związania masy; jeśli wycisk ma szorstkie powierzchnie i rozmyte kontury struktur jamy ustnej, został wyjęty z jamy ustnej zbyt szybko.
Źródło: Opracowanie własne