Technik
- Warto wiedzieć ...
- Artykuły fachowe
- Dowiedz się jak ...
- Spis szkół w których można uzyskać tytuł technika dentystycznego
- Forum
- Ogłoszenia - Technik
- Praca
- Relacje z imprez
- Subskrypcja
- Dodaj laboratorium
- Współpraca
- Dental Labor
- Historia Techniki Dentystycznej
- Kongres Techniki CEDE2011
- Kongres Techniki Dentystycznej
- Kongres Techniki Dentystycznej Poznań
- Poradnik Technika
- Prawo i Finanse Techników
- Rejestracja na Kongres
- Rejestracja na kongres 2012
- Staż dla technika dentystycznego
- W laborze
Ankieta
- 16-06-2015
Z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Science and Technology of Advanced Materials wynika, że nanopęcherzyki ozonu rozpuszczone w wodzie mogą by znakomitym i bezpiecznym środkiem antyseptycznym do likwidacji bakterii powodujących paradontozę. W pracy tej oceniano bakteriobójcze właściwości takiej postaci ozonu wobec dwóch najważniejszych mikrobiologicznych czynników patogennych oraz szacowano toksyczność ozonu dla tkanek jamy ustnej. Prof Shinichi Arakawa, który wraz z zespołem prowadził badania, ocenił, że ozon w postaci nanopęcherzyków rozpuszczonych w wodzie może w ciągu 30 sekund od ekspozycji zlikwidować patogeny powodujące paradontozę i ma tylko niewielki wpływ na żywotność komórek w tkankach jamy ustnej, biorąc pod uwagę pierwsze 24 godziny od zastosowania środka.
Ozon jest postrzegany jako alternatywa dla tradycyjnego leczenia paradontozy, w którym stosuje się antybiotykoterapię. Leki te – z uwagi na wywoływanie oporności u bakterii – nie powinny być stosowane rutynowo i powszechnie. Ozon, dzięki szerokiemu spektrum działania antyseptycznego (likwiduje nie tylko bakterie, ale również wirusy, pierwotniaki i grzyby) oraz z uwagi na fakt, że nie wywołuje oporności u drobnoustrojów i rozpuszczony w wodzie jest wysoce biokompatybilny z tkankami, jawi się jako idealny, bezpieczny środek do leczenia zakażeń mikrobiologicznych w jamie ustnej. Antyseptyczne działanie ozonowanej wody zachowane jest jednak na krótko, bo zaledwie przez 5-10 minut po przygotowaniu mieszaniny. Z tego powodu współautor pracy Masayoshi Takahashi i jego kolega z zespołu badawczego Kaneo Chiba opracowali technologię zawieszania ozonu w wodzie w postaci nanocząsteczek. Jeśli mieszaninę taką chroni się przed działaniem promieniowania UV, zachowuje ona swoje właściwości przez 6 miesięcy. Dzięki temu roztwór nadaje się do butelkowania, magazynowania i stosowania wg potrzeb jako środek dezynfekcyjny.
Źródło: Science Daily