Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna StudentWiadomości

Ankieta

Jaki jest poziom nauczania na Twojej uczelni ?

  • Bardzo dobry
  • Dobry
  • Dostateczny
  • Niedostateczny
Jajeczne łamigłówki
  • 31-03-2013
 

 

 

 

 

Aby nie zapomnieć w czas Wielkanocy, na czym polega proces myślenia, proponujemy sympatyczny quiz – oczywiście związany tematycznie z motywem przewodnim tych świąt, czyli z jajkiem. Wystarczy odpowiedzieć na kilka nieskomplikowanych pytań, aby w ten sposób szybko sprawdzić, czy dotychczasowe kształcenie skutecznie wyrobiło nawyk rozwiązywania łamigłówek logicznych. Teorię zdobytą na uczelni i tak zweryfikuje praca i konieczność praktycznego radzenia sobie z problemami napotykanymi w czasie praktyki zawodowej, ale już teraz można wiosennemu rozleniwieniu powiedzieć dość i nieco popracować umysłowo (co zresztą wspomoże spalanie nadmiaru kalorii przyjętych podczas świątecznego biesiadowania). Ci, którym rozwiązanie testu nie wypadnie najlepiej, mogą bez wyrzutów sumienia sięgnąć po kolejną porcję wielkanocnego jajka – zawarta w żółtku lecytyna ma wspaniały wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i na pracę mózgu. Bierze między innymi udział w tworzeniu osłonek mielinowych włókien nerwowych.

Odpowiedzi na nasze pytania znajdują się pod quizem. Powodzenia!


 

1. Jeśli zakręcić jajkiem ugotowanym na twardo, będzie ono:

a. hamować

b. kręcić się swobodnie.

2. Gotowanie jajka powoduje, że zawarte w nim białka ulegają:

a. koagulacji

b. denaturacji.

3. Jedwabista konsystencja majonezu uzyskiwana jest dzięki zawartemu w jajku naturalnemu emulgatorowi, którym jest:

a. cholesterol

b. lecytyna

4. Jeśli część jajka posmaruje się preparatem fluorowym, a potem całe jajo zanurzy się na jakiś czas w occie, to część posmarowana fluorem:

a. będzie łuszczyć się

b. pozostanie twarda.

5. Wykonano doświadczenie: do butli laboratoryjnej wypełnionej oparami denaturatu wrzucono palące się drewienko. Natomiast na szyjce butli umieszczono ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajo. Jajko zostanie wciągnięte do butli i rozsadzone, ponieważ:

a. w butli wytworzyło się podciśnienie, które zasysa jajko

b. wzrost temperatury w butli spowodował rozszerzenie się szklanej szyjki i wciągniecie jajka do beztlenowej atmosfery panującej w środku naczynia.


 

Wiosennych i radosnych Świąt Wielkanocnych życzy PortalDentystyczny.pl!

 

 

 

Odpowiedzi do pytań quizu:

1. b, 2.b, 3. b, 4. b, 5. a.

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS