Student
Ankieta
- 26-03-2016
Wybierasz się na wielkanocną imprezę rodzinną lub chcesz błysnąć w gronie rówieśników? Podpowiadamy kilka faktów na temat jajek – kiedy sypniesz kilkoma jak z rękawa, gwarantowane, że towarzystwo spojrzy na ciebie z uznaniem.
-
Najmniejsze jajko świata ma zaledwie 0,02 mm średnicy i waży – uwaga! – ok.8 nanogramów. Takie maleństwa wytwarzają muchy należące do rodziny Tachinide. Przedstawiciele tej familii jako larwy są pasożytami innych owadów.
-
Aby zakupić największe jajo świata, w 2009 r. trzeba było mieć w kieszeni 500 funtów szterlingów. Za tę kwotę można było nabyć jajo mamutaka – olbrzymiego nielota, który osiągał wysokość 3 m, mieszkał na Madagaskarze, obecnie wymarłego, którego jaja służyły z pokarm człowiekowi jeszcze 1000 lat temu. Jaja mamutaków były największymi, jakie kiedykolwiek znosiła istota żywa – były większe od jaj dinozaurów. W porównaniu do kurzych były ponad 300 razy większe.
-
Najdroższe jajo świata – to każde należące do serii drogocennych dzieł sztuki jubilerskiej z serii jaj, które wykonano w pracowni złotniczej Fabergé, ale absolutną palmę pierwszeństwa dzierży tu tzw. Jajo Koronacyjne – zostało ono wykonane w 1897 r. dla cara Mikołaja II, który podarował je w prezencie ślubnym swojej żonie carycy Aleksandrze Fiodorownej. Szacuje się, że gdyby ten majstersztyk jubilerski trafił pod młotek aukcyjny, zostałby sprzedany za min. 50 mln dolarów.
-
Najstarsze pisanki pochodzą z Polski – pojawiły się już ok. X wieku naszej ery, czyli w czasie, kiedy w naszym kraju pojawiło się chrześcijaństwo.
-
Najstarsze jaja dodawane do potraw to tzw. stuletnie jaja. Praca nad ich wykonaniem nie zabiera wiele czasu, ale czasochłonne jest oczekiwanie na efekty. Stuletnie jaja przygotowuje się następująco: do blaszanego naczynia wypełnionego roztworem przygotowanym z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody wkładane są jajka. Naczynie jest szczelnie zamykane i odstawiane na okres 100 dni. W jajku zachodzi proces gaszenia wapna, co powoduje, że nagrzewa się ono, a następnie stygnie. Jajko nie ulega zepsuciu, ponieważ chroni je twarda, szczelna skorupka. W tym czasie białko zmienia kolor na brązowy lub czarny i staje się galaretowane, a żółtko nabiera odcienia brązowo-zielonego. Jaja podaje się jako zakąskę z sosem sojowym, octem lub imbirem. Niektórzy wolą stuletnie jaja traktować jak wino i przechowywać po kilka, kilkanaście lat zanim trafią na stół. Podane po tak długim czasie od przygotowania stanowią ponoć rarytas o nieopisanym smaku.
Zespół PortaluDentystycznego.pl życzy Wam radosnego świętowania podczas tegorocznej Wielkanocy – i jajek tyleż smacznych, co i świeżych :-).