Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Dlaczego ksylitol chroni przed próchnicą?
  • 31-01-2025
 

 

 

 

 

 

 

Ksylitol należy do alkoholi cukrowych i powszechnie występuje w przyrodzie. Spotkać go można w wielu owocach i warzywach, a także w soku brzozowym. Świat medyczny zainteresował się tym składnikiem, ponieważ jego cząsteczki dostarczają około 40% mniej kalorii niż zwykły cukier, a mimo to ksylitol wygląda niczym sacharoza i smakuje słodko. Na dodatek pomaga zapobiegać próchnicy zębów powodowanej przez produkty przemiany materii drobnoustrojów patogennych żyjących w jamie ustnej. Mechanizm ochrony zębów przed próchnicą zębów powodowaną przez bakterie opiera się na tym, że ksylitol nie może być wykorzystywany przez te drobnoustroje – odżywiają się one bowiem zwykłym cukrem.

Dodatkowo ksylitol pomaga zmniejszyć ogólną liczbę szkodliwych mikroorganizmów w jamie ustnej. Wykazano, że może on utrudniać przywieranie bakterii do zębów i redukować przez to tworzenie się płytki nazębnej.

Cukier ten stymuluje również produkcję śliny – odpowiednia ilość i jakość tej wydzieliny jest kluczowa dla zachowania zdrowych zębów i profilaktyki próchnicy.

 

Obecnie ksylitol dodawany jest między innymi do gum do żucia, cukierków, produktów stomatologicznych. Jest bezpieczny dla ludzi w umiarkowanych ilościach; może być jednak szkodliwy dla zwierząt domowych.

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS