Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 31-01-2025
Ksylitol należy do alkoholi cukrowych i powszechnie występuje w przyrodzie. Spotkać go można w wielu owocach i warzywach, a także w soku brzozowym. Świat medyczny zainteresował się tym składnikiem, ponieważ jego cząsteczki dostarczają około 40% mniej kalorii niż zwykły cukier, a mimo to ksylitol wygląda niczym sacharoza i smakuje słodko. Na dodatek pomaga zapobiegać próchnicy zębów powodowanej przez produkty przemiany materii drobnoustrojów patogennych żyjących w jamie ustnej. Mechanizm ochrony zębów przed próchnicą zębów powodowaną przez bakterie opiera się na tym, że ksylitol nie może być wykorzystywany przez te drobnoustroje – odżywiają się one bowiem zwykłym cukrem.
Dodatkowo ksylitol pomaga zmniejszyć ogólną liczbę szkodliwych mikroorganizmów w jamie ustnej. Wykazano, że może on utrudniać przywieranie bakterii do zębów i redukować przez to tworzenie się płytki nazębnej.
Cukier ten stymuluje również produkcję śliny – odpowiednia ilość i jakość tej wydzieliny jest kluczowa dla zachowania zdrowych zębów i profilaktyki próchnicy.
Obecnie ksylitol dodawany jest między innymi do gum do żucia, cukierków, produktów stomatologicznych. Jest bezpieczny dla ludzi w umiarkowanych ilościach; może być jednak szkodliwy dla zwierząt domowych.