Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
Jogurt – bomba wapniowa
350 ml jogurtu zawiera tyle wapnia, ile 500 ml mleka. A to oznacza, że ten mleczny, fermentowany napój jest znakomitym donorem pierwiastka, który chroni nasze zęby i wzmacnia szkliwo. Niedobory wapnia powodują osłabienie mineralnej warstwy zębów i dlatego szybciej atakuje je próchnica.
Jogurt zawiera też sporo witamin z grupy B, witaminę A oraz kwasy omega3 – wszystkie składniki korzystnie wpływają na zdrowie tkanek aparatu żującego. Spożywanie jogurtu pobudza wydzielanie gamma interferonu – substancji wzmacniającej ochronę immunologiczną organizmu. Amatorzy tego napoju rzadziej cierpią na zapalenia przyzębia; mają też zdrowsze i mocniejsze zęby.
Źródło: „Dziennik Polski”
Inne wiadomosci w kategorii
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.