Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna Forum

Autor
Wiadomość
Ilość wiadomości: 22
Dodano: 2025-07-14 10:58:28
Zgubiłam dowód i boję się, że ktoś może założyć na mnie konto albo wykorzystać moje dane. Jak szybko zareagować i co faktycznie pomoże?
terdeo
Gość
Dodano: 2025-07-14 11:56:52
Najważniejsze to działać błyskawicznie. Na początek zgłoszenie zagubienia dowodu – można to zrobić zdalnie przez internet albo idąc na policję i do urzędu. Kolejny krok – zastrzeganie dokumentu. Są strony jak ta tutaj: https://zastrzegam.pl/ gdzie wystarczy wpisać dane i zgloszenie trafia od razu do baz, z których korzystają banki, operatorzy czy urzędy. W ten sposób blokujesz możliwość wyrobienia fałszywego dokumentu na Twoje dane. Następnie można przejść do składania wniosku o nowy dowód, a jeśli trzeba – wniosku o tymczasowy. W międzyczasie warto sprawdzić stan spraw bankowych – czy ktoś nie próbował zakładać kont, zaciągać kredytów. I jeśli pojawią się jakieś podejrzane rzeczy, reaguj od razu. Dobrze też zgłosić to w banku, jeśli ktoś próbował wykorzystać Twoją tożsamość. Realnie – zastrzeganie daje konkretny bufor bezpieczeństwa, więc warto nie czekać ani chwili dłużej.

Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS