Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna TechnikWarto wiedzieć ...

Ankieta

Gdzie szukasz informacji z branżowych?

  • na targach
  • w internecie
  • w gazetach
  • podczas konferencji
  • podczas szkoleń
Nakładanie opakera
  • 03-10-2011
 

 

 

 

 

Opaker nadaje koronie podstawowy odcień. Od staranności nałożenia opakera oraz od trafności doboru barw tego materiału zależy estetyka protezy. W zależności od grubości warstwy opakera oraz od jego odcienia kształtuje się metaliczne przebijanie warstwy położonej pod tym materiałem. By uzyskać pożądany odcień korony, stosuje się kilka barw opakera. Przy nakładaniu opakera warto pamiętać, że:

  • wchodzi on w kontakt z metaliczną warstwą pracy protetycznej, a jego moc wiązania z metalem zależy od stopnia skondensowania materiału;

  • istotne jest pozbycie się pęcherzyków powietrza z opakera, ponieważ jeśli są, to ich ilość w trakcie procesu obróbki porcelany może wzrastać;

  • dla perfekcyjnego nałożenia opakera istotna jest jego konsystencja oraz to, by materiał ten nie zawierał pęcherzyków powietrza ani nadmiaru wody;

  • nadmiaru wody nie powinno też być w pędzelku, którym nakładany jest opaker;

  • zwilżenie wodą powierzchni metalu przed nałożeniem opakera usprawnia nakładanie tego materiału oraz polepsza przyleganie cząstek tej warstwy do metalu;

  • opaker nałożony na metal nie powinien z niego spływać i powinien zachowywać nadane mu ułożenie;

  • kondensację wykonuje się po nałożeniu całego opakera;

  • opaker powinien być osuszony przed wypaleniem zgodnie z instrukcją producenta materiału;

  • nakładając opaker na powierzchnie styczne pracy, należy dobrze dobrać jego kolor, by po wykonaniu procesu ścinania masy zębinowej uzyskać właściwy odcień tworzonego zęba.

Źródło: Opracowanie własne

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Patronujemy

 


 

08/10-03-2017

 

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS