Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Oś życia
  • 09-11-2009
 

Osią życia zwie się wapń – jeden z najważniejszych pierwiastków budujących ludzki organizm. 99% całego wapnia w organizmie dorosłego człowieka zawarte jest w zębach i tkance kostnej. Reszta krąży w płynach ustrojowych i znajduje się w tkankach miękkich. W ciele dorosłego człowieka znajduje się ok. 1,2 kg wapnia.

Najważniejsze funkcje wapnia:

  • budulec kości i zębów – występuje głównie w postaci hydroksyapatytu

  • czynnik regulujący pracę mięśni i nerwów

  • aktywator niektórych enzymów

  • jeden z czynników krzepliwości krwi.

Wapń jest tak ważny dla przeżycia ustroju, że w razie jego niedoboru może zostać uruchomiony mechanizm odzyskiwania tego pierwiastka z kości, by utrzymać jego właściwy poziom we krwi. By nie doszło do odwapnienia kości i osłabienia zębów, konieczne jest dostarczanie wapnia do ustroju z pożywieniem. Najlepiej z mlekiem i jego przetworami – bo te są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia.


 

Wapń łatwiej wchłania się w towarzystwie witamin. Głównie witaminy D, która:

  • zwiększa przyswajalność wapnia w jelitach

  • stymuluje resorpcję tkanki kostnej i reabsorpcję wapnia w nerkach

  • bierze udział w kościotworzeniu - razem z witaminą K uczestniczy w syntezie białka - osteokalcyny, wiążącego i dostarczającego wapń na miejsce tworzenia hydroksyapatytu w twardych tkankach ustroju.

„Przemysł Spożywczy” podaje:

„Mleko, mleczne napoje fermentowane i sery dojrzewające (żółte) są idealnym źródłem wapnia zarówno pod względem jego zawartości, biodostępności, gęstości odżywczej, jak i stosunku wapnia do białka. Wysoka biodostępność wapnia z tych produktów wynika z optymalnego stosunku wagowego wapnia do fosforu (1,3:1), obecności innych składników zwiększających przyswajalność wapnia (witamina D w produktach zawierających tłuszcz, laktoza w produktach płynnych, niektóre peptydy uwalniane podczas trawienia kazeiny, osteoprotegeryna) oraz nieobecności składników utrudniających przyswajalność. Dzięki temu przyswajalność wapnia z mleka, mlecznych napojów fermentowanych i serów podpuszczkowych wynosi ok. 30% (może sięgać 45%), podczas gdy dla wielu produktów roślinnych, w tym zbożowych, z reguły nie przekracza ona 10%”.

Występujące w produktach roślinnych naturalne kwasy: fitynowy i szczawiowy utrudniają przyswajanie wapnia.

Najbogatszym źródłem wapnia są twarde sery; dodatkowo: przyswajalność tego pierwiastka jest tutaj bardzo wysoka. Wysoka przyswajalność wapnia notowana jest też w przypadku spożywania sardynek razem z ościami.


 

Trzeba pamiętać, że już po 30 roku życia przyswajanie wapnia razem z pożywieniem powoli lecz systematycznie spada. Oznacza to, iż chcąc zachować zdrowe zęby i mocne kości, z pożywieniem dziennie trzeba dostarczać więcej tego pierwiastka. Ma to szczególne znaczenie dla kobiet, u których masa kostna zmniejsza się szybciej niż u mężczyzn.

Źródło: „Przemysł Spożywczy”

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS