Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 18-12-2023
Z badań wynika, że zarówno dzieci, jak i osoby starsze mają tendencję do spożywania pokarmów słodkich i bogatych w węglowodany. Doprowadza to do zwiększonego ryzyka próchnicy, która w starszym wieku może również często obejmować obszar szyjki zęba i korzeni zębowych. To wynik recesji przyzębia, związany między innymi z wiekiem, która skutkuje obniżeniem linii dziąseł i obnażeniem wrażliwej szyjki zębowej. Z kolei u małych dzieci niebezpieczeństwo próchnicy jest duże, gdyż zęby mleczne pokryte są cienką warstwą szkliwa.
Zarówno małe dzieci, jak i osoby starsze są więc narażone na ryzyko szybkiego rozwoju próchnicy. Jej progresji służy częsty lub długotrwały spadek pH w jamie ustnej, do którego dochodzi w wyniku podjadania czy picia słodzonych kwaśnych napojów, jak i spożywania przyklejających się do zębów produktów, szczególnie słodyczy.
Próchnicę trzeba leczyć. Konsekwencje niewłaściwej profilaktyki stomatologicznej i nieleczenia zmian próchnicowych mogą u dzieci doprowadzić do przedwczesnej utraty zębów i wymusić przez to leczenie ortodontyczne; z kolei u osób starszych mogą doprowadzić do konieczności zaopatrzenia w protezę stomatologiczną.