Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 08-04-2023
Po okresie nagonki na jaja ptasie, kiedy posądzano je o bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka (szczególnie układu krążenia), doczekaliśmy się rehabilitacji naukowej jednego z najdoskonalszych produktów spożywczych, jakie od natury otrzymuje człowiek. W jajach bowiem znajdują się:
-
liczne witaminy – A, D, E, K, z grupy B;
-
rozmaite minerały – z czego najbardziej korzystny dla zębów – wapń – zlokalizowany jest w bardzo dużej ilości w skorupce jaja;
-
lipidy– znaczna ich część to nienasycone fosfolipidy;
-
białka – w tym kolagen (który jest podstawowym białkiem budującym tkankę łączną u człowieka), a także lizozym, który jest naturalnie występującym w organizmie ludzkim enzymem, słynącym z właściwości bakteriobójczych i wirusobójczych; w jaju znajdują się także immunoglobuliny;
-
retinol.
Jaja dostarczają zatem organizmowi ludzkiemu wielu składników korzystnie działających na metabolizm i strukturę ustroju.
Najbardziej gorące dyskusje toczyły się wokół zawartych w jaju lipidów – obecnie wiemy, że znaczna ich część to fosfolipidy nienasycone. Zatem spożywanie jaj będzie korzystnie wpływało na wszystkie komórki ludzkiego organizmu, ponieważ fosfolipidy są podstawowymi składnikami błon biologicznych, w tym błon komórkowych i otaczających organella komórkowe.
Jedzmy więc jaja na zdrowie – świąteczny czas to doskonała okazja do korzystania z bogactwa tych naturalnych skarbów spożywczych.