Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Jaja ptasie – na zdrowie!
  • 08-04-2023
 

 

 

 

 

Po okresie nagonki na jaja ptasie, kiedy posądzano je o bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka (szczególnie układu krążenia), doczekaliśmy się rehabilitacji naukowej jednego z najdoskonalszych produktów spożywczych, jakie od natury otrzymuje człowiek. W jajach bowiem znajdują się:

  • liczne witaminy – A, D, E, K, z grupy B;

  • rozmaite minerały – z czego najbardziej korzystny dla zębów – wapń – zlokalizowany jest w bardzo dużej ilości w skorupce jaja;

  • lipidy– znaczna ich część to nienasycone fosfolipidy;

  • białka – w tym kolagen (który jest podstawowym białkiem budującym tkankę łączną u człowieka), a także lizozym, który jest naturalnie występującym w organizmie ludzkim enzymem, słynącym z właściwości bakteriobójczych i wirusobójczych; w jaju znajdują się także immunoglobuliny;

  • retinol.

Jaja dostarczają zatem organizmowi ludzkiemu wielu składników korzystnie działających na metabolizm i strukturę ustroju.

Najbardziej gorące dyskusje toczyły się wokół zawartych w jaju lipidów – obecnie wiemy, że znaczna ich część to fosfolipidy nienasycone. Zatem spożywanie jaj będzie korzystnie wpływało na wszystkie komórki ludzkiego organizmu, ponieważ fosfolipidy są podstawowymi składnikami błon biologicznych, w tym błon komórkowych i otaczających organella komórkowe.

Jedzmy więc jaja na zdrowie – świąteczny czas to doskonała okazja do korzystania z bogactwa tych naturalnych skarbów spożywczych.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS