Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Biomarkery zawartości fluoru w organizmie – nie tylko szkliwo zębów
  • 01-03-2023
 

 

 

 

 

Choć dieta jest głównym źródłem jonów fluorkowych, to niektóre produkty spożywcze mogą zawierać znacznie wyższą ilość tego pierwiastka w porównaniu do innych. Tak jest na przykład w przypadku ryb morskich, w których fluoru jest więcej niż w rybach rzecznych. Sporo fluoru znajdziemy również w herbacie. Kości i zęby zatrzymują największą ilość jonów fluorkowych w organizmie. Są więc dobrymi biomarkerami do szacowania ilości fluoru w ustroju. Jednak z uwagi na specyfikę budowy i lokalizację tych struktur ich rzeczywiste wykorzystanie w roli biomarkerów jest problematyczne. Elementami, z których łatwiej można pozyskać dane o zawartości fluoru w organizmie, są krew (osocze), mocz i ślina. Ostatnio do tej grupy dołączyły również paznokcie i włosy, przy czym włosy są uznawane za lepsze biomarkery od paznokci.

Dzięki analizie laboratoryjnej każdego z wymienionych biomarkerów można wykryć poziomy fluoru w organizmie, co jest szczególnie ważne, jeśli tego pierwiastka przyjęło się zbyt dużo. Przedawkowanie fluoru może bowiem prowadzić do fluorozy, a nawet do zatruć. Stosowanie fluoru w kontrolowanych dawkach zapewnia natomiast korzystne efekty w zakresie profilaktyki stomatologicznej w kontekście zapobiegania próchnicy.

 

 

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS