Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Cukry lubiane przez bakterie próchnicy
  • 22-11-2022
 

 

 

 

 

 

Bakterie próchnicotwórcze wykorzystują różne typy cukrów, które wraz z pożywieniem trafiają do jamy ustnej. Drobnoustroje te metabolizują wszystkie mono- i dwucukry zawarte w pokarmach. Do najsilniej próchnicotwórczych zaliczone zostały: sacharoza, glukoza, maltoza, fruktoza, a także – w mniejszym stopniu – laktoza, czyli cukier mleczny.

Bodaj najbardziej niebezpieczna dla zębów jest sacharoza, ponieważ jest to cukier, który powszechnie występuje w diecie współczesnego człowieka. Znaleźć go można nie tylko w słodyczach, napojach, płatkach śniadaniowych, ale też w produktach mięsnych, rybnych – również konserwowanych, jak również w musztardach, keczupach, sosach makaronowych, sałatkach warzywnych, a nawet w suchych, sypkich przyprawach, w zupach typu instant czy herbatach w woreczkach do zaparzania. Ponadto sacharoza występuje również naturalnie w owocach.

Dla bezpieczeństwa zębów warto zatem po zjedzeniu jakiegokolwiek produktu spożywczego przepłukać jamę ustną czystą, niegazowaną wodą. Dzięki temu wypłucze się resztki żywności spomiędzy zębów, a dodatkowo przywróci właściwe pH w jamie ustnej.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS