Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Nie tylko lizozym
  • 01-08-2022
 

 

 

 

 

Ślina, która wytwarzana jest przez cały czas w jamie ustnej, ma za zadanie utrzymać prawidłową wilgotność w tym obszarze, opłukiwać powierzchnie policzków od wewnątrz, dziąseł, zębów, języka i innych struktur tego obszaru. Dzięki temu usuwane są z nich pozostałości pokarmowe, co sprzyja zachowaniu dobrej higieny jamy ustnej. Zadaniem śliny jest także inicjowanie trawienia pokarmów, co dzieje się dzięki zawartym w niej enzymom trawiennym. Wykazuje ona również działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i aktywność ochronną, czym wydatnie wspomaga działanie układu odpornościowego.

Najlepiej znanym białkiem śliny, które ma właściwości likwidujące bakterie i wirusy, jest lizozym. Oprócz niego przeciwdrobnoustojowo działa wiele innych białek śliny– enzymatycznych bądź nie. Ich aktywność wycelowana jest w hamowanie wzrostu rozmaitych drobnoustrojów. Są to:

  • działające przeciwbakteryjnie laktoferyna, laktoperoksydaza, alfa i beta defensyny;

  • histatyny, które hamują wzrost Candida albicans;

  • statyny i enzymatyczne białka, których zadaniem jest hamowanie wzrostu bakterii beztlenowych;

  • cystatyny – enzymy, które hamują określone enzymy znajdujące się w komórkach drobnoustrojów.

Skorelowana aktywność tych białek stanowi bardzo sprawnie działający system ochronny organizmu przed dostającymi się do jamy ustnej mikroorganizmami.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS