Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Jak wzmocnić szkliwo?
  • 27-04-2021
 

 

 

 

 

 

Szkliwo to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, zbudowana w 96-98% ze związków nieorganicznych i w 2-4% ze związków organicznych. Jest to naturalna bariera stanowiąca ochronę przed szkodliwym działaniem czynników chemicznych wytwarzanych przez bakterie. Oprócz tego zapobiega uszkodzeniom miękkiej miazgi oraz działa izolująco podczas działania bardzo wysokich lub niskich temperatur.

 

Szkliwo wzmacnia się, dbając o nie – w odpowiedni sposób. Regularne mycie zębów to podstawa. Fluor znajdujący się pastach oraz płynach do płukania jamy ustnej sprawia, że szkliwo staje się bardziej wytrzymałe na działanie kwasów wytwarzanych przez bakterie próchnicowe.

Warto postawić na dietę bogatą w wapń i witaminę D. Wapń wspomaga remineralizację szkliwa, natomiast witamina D jest niezbędna, aby pierwiastek ten został wchłonięty przez organizm.

Unikanie kwaśnych produktów spożywczych znacząco zmniejsza ryzyko zmiękczenia szkliwa. Kwasy zawarte w kolorowych napojach gazowanych, owocach mogą mieć negatywny wpływ na twardość szkliwa. Dlatego warto zaraz po posiłku przepłukać jamę ustną zwykłą wodą, aby usunąć nadmiar kwasu.

Warto też umawiać się na wizyty kontrolne do stomatologa. Lekarz przeprowadzi dokładne oględziny jamy ustnej, może też zaproponować profesjonalne zabiegi mające na celu wzmocnienie szkliwa np.: fluoryzację czy lakowanie zębów.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS