Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 27-04-2021
Szkliwo to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, zbudowana w 96-98% ze związków nieorganicznych i w 2-4% ze związków organicznych. Jest to naturalna bariera stanowiąca ochronę przed szkodliwym działaniem czynników chemicznych wytwarzanych przez bakterie. Oprócz tego zapobiega uszkodzeniom miękkiej miazgi oraz działa izolująco podczas działania bardzo wysokich lub niskich temperatur.
Szkliwo wzmacnia się, dbając o nie – w odpowiedni sposób. Regularne mycie zębów to podstawa. Fluor znajdujący się pastach oraz płynach do płukania jamy ustnej sprawia, że szkliwo staje się bardziej wytrzymałe na działanie kwasów wytwarzanych przez bakterie próchnicowe.
Warto postawić na dietę bogatą w wapń i witaminę D. Wapń wspomaga remineralizację szkliwa, natomiast witamina D jest niezbędna, aby pierwiastek ten został wchłonięty przez organizm.
Unikanie kwaśnych produktów spożywczych znacząco zmniejsza ryzyko zmiękczenia szkliwa. Kwasy zawarte w kolorowych napojach gazowanych, owocach mogą mieć negatywny wpływ na twardość szkliwa. Dlatego warto zaraz po posiłku przepłukać jamę ustną zwykłą wodą, aby usunąć nadmiar kwasu.
Warto też umawiać się na wizyty kontrolne do stomatologa. Lekarz przeprowadzi dokładne oględziny jamy ustnej, może też zaproponować profesjonalne zabiegi mające na celu wzmocnienie szkliwa np.: fluoryzację czy lakowanie zębów.