Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Streptococcus to niejedyny szczep bakterii na szkliwie
  • 10-11-2020
 

 

 

 

 

Procesy próchnicotwórcze mogą zostać zainicjowane przez florę bakteryjną znajdującą się na co dzień w jamie ustnej. W wyniku ich działania środowisko zmienia swoje właściwości chemiczne, co sprzyja kolonizacji jamy ustnej przez bakterie kwasotwórcze, takie jak paciorkowce (Streptococcus sp.) czy pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus sp.).

Specjalistyczne badania dotyczące namnażania się populacji bakteryjnych w płytce nazębnej w trakcie rozwoju próchnicy wykazały, że różne gatunki mikroorganizmów uczestniczą w różnych stadiach rozwojowych zmian. Paciorkowce związane są ze wczesną demineralizacją szkliwa, zaś pałeczki kwasu mlekowego – z pogłębianiem się zmian w szkliwie.

 

Należy pamiętać, że bakterie próchnicotwórcze mają wyjątkową zdolność transportu cukru do wnętrza swoich komórek i szybkiej jego przemiany do produktów kwasowych, nawet w środowisku o niekorzystnym pH. Z tego powodu, aby dobrze jest wyeliminować z diety produkty zawierające dużo szkodliwych cukrów i zastąpić cukier słodzikiem.

 

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS