Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Lemoniadę lub sok popij wodą
  • 08-08-2019
 

 

 

 

 

Produkty spożywcze niekorzystnie wpływające na zęby to przede wszystkim: cytryny, mandarynki, grejpfruty, kiwi, pikle, sos pomidorowy oraz słodkie i gazowane napoje. Zawierają one bardzo dużą ilość kwasów mogących prowadzić do demineralizacji szkliwa, co powoduje nadwrażliwość zębów. Objawia się ona przeszywającym krótkotrwałym bólem, pojawiającym się, gdy spożywamy zimne, gorące, kwaśne lub słodkie pokarmy oraz napoje. Symptomy te pojawiają się, gdy zostaje odsłonięta zębina, czyli tkanka zęba chroniona szkliwem w koronie lub cementem w szyjce i korzeniu zęba. W zębinie znajduje się bowiem mnóstwo kanalików wypełnionych płynem, który uczestniczy w procesie przesyłania sygnałów generowanych przez bodźce zewnętrzne do ośrodka nerwowego zęba, czyli miazgi.

Aby nie dopuścić do odsłonięcia zębiny, po spożyciu produktu zawierającego w swoim składzie dużo kwasów warto przepłukać usta wodą, a dopiero po około 30 minutach umyć zęby.

 

Według naukowców z Waszyngtońskiego Uniwersytetu problem nadwrażliwości jest częsty – dotyczy co ósmej osoby, w szczególności zaś ludzi młodych, kobiet, osób z cofniętymi dziąsłami.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS