Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Słodzik z parapetu
  • 10-07-2015
 

 

 

 

 

Wiemy, że cukier w diecie to najsłodsza droga do próchnicy, a syntetyczne słodziki, które cukier zastępują, nie zawsze są najzdrowsze. Z tego powodu coraz większą popularnością cieszą się naturalne zastępniki białych kryształków i syropów, na przykład stewia, a konkretnie ekstrakty ze Stewia rebaudiana – najsłodszej rośliny świata, które hamują rozwój próchnicy, ponieważ bakterie niszczące szkliwo nie mogą wykorzystywać słodyczy ze stewii jako źródła energii do przeprowadzenia reakcji metabolicznych. Co więcej, stewia działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie oraz ułatwia gojenie się ran.


 

Nie trzeba kupować gotowych produktów z tej rośliny – wystarczy mieć ją na parapecie i w miarę potrzeby korzystać z wywaru z suszonych lub surowych liści.

Uprawa jednorocznej stewii na słodzik uda się nawet na parapecie okiennym w bloku, ponieważ to gatunek niewymagający pod względem gleby; lubi lekkie podłoże. Jeśli ktoś jest zainteresowany pozyskaniem większej ilości słodkich antypróchnicznych plonów, może stewię wysadzić na działce – ale dopiero w maju po wiosennych przymrozkach.

Stewię można stosować do wypieków, marynat lub do przetworów – słodzik znakomicie znosi wysokie (do 200ºC) temperatury podczas obróbki kulinarnej.

Źródło: „Dziennik Polski”


 


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS