Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Antybakteryjna kawa dobra dla zębów
  • 14-08-2014
 

 

 

 

 

Kawa to jedna z tych używek, przy których stosowaniu możemy zapomnieć, iż mieliśmy białe zęby – bo kawa przyciemnia kolor szkliwa. Z tego powodu czarna kawa znajdowała się na czarnej liście stomatologów. Najnowsze badania pokazały, że oprócz tej wady ma jednak sporo zalet, w tym tę, że może zmniejszać podatność na próchnicę. Dzieje się tak dzięki właściwościom antybakteryjnym – wykrytym w gatunku canephora, kawy kongijskiej, zwanej także robusta.

- Do niedawna antybakteryjne właściwości kawy były tylko przypuszczeniem. Brazylijczycy udowodnili, że substancje zawarte w kawie potrafią powstrzymać rozwój próchnicy. I chociaż wciąż prowadzone są badania, to już dziś wiemy, że związki chemiczne zawarte w canephorze niszczą bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy i zapobiegają odkładaniu się płytki nazębnej - wyjaśnia dr Wojciech Fąferko, stomatolog.

Kawa kongijska zawiera sporo antyutleniaczy polifenolowych, dzięki czemu utrudnia wytwarzanie biofilmu – trudnego w zwalczaniu skupiska bakterii żyjących w jamie ustnej, których efektem działania jest próchnica. Bakteryjna powłoka dzięki polifenolom jest rozbijana i wypłukiwana. Aby korzystne działanie kawy robusta było skuteczne, trzeba pić ją mocną, w miarę szybko i bez cukru. Przetrzymywanie kawy w ustach skończy się tym, że szkliwo straci jasny kolor i konieczne będzie wybielanie zębów.

Źródło: „Polska Gazeta Wrocławska”

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS